Potrzebujemy:
na farsz:
- 1 małą główkę młodej kapusty
- pęczek koperku
- 1 średnią cebulkę
- olej
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- sok z połowy cytryny
- pieprz
- sól
- pół łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 2,5 deko drożdży
- 1/8 szklanki ciepłego mleka
- pół łyżeczki cukru
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od farszu:
- Kapustę drobno szatkujemy.
- Do garnuszka wlewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
- Kiedy cebulka się zrumieni dodajemy kapustę i zalewamy ją delikatnie wodą, tak by mogła się dusić.
- Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu.
- Kapustę mieszamy od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewamy wodą. I tak dusimy około 20 minut.
- Kiedy kapusta będzie już miękka dodajemy do niej drobno posiekany koperek.
- Na koniec doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem!.
- Czekamy aż kapusta ostygnie!
- Rozrabiamy drożdże z letnim mlekiem i połową łyżeczki cukru.
- Masło rozpuszczamy np. w mikrofalówce.
- Do przesianej mąki dodajemy sól, masło,1 jajko i rozrobione drożdże. Wszystko mieszamy razem a potem przez chwilę wyrabiamy.
- Wkładamy do lodówki na godzinę.
Pierożków wychodzi całkiem sporo :) 4 osoby się spokojnie najedzą :)
Smacznego!
Pomysł wydaje mi się wart wykorzystania, z młodą kapustą jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń