Dziś przepis na pyszne bułeczki cebulowe! Pasują idealnie do smakołyków z grilla!
Potrzebujemy: na 8 dużych bułek
- 4 szklanki maki pszennej
- 1 i 1/2 ciepłej wody
- 1/4 kostki drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju do ciasta
- 1 łyżka masła
- 2 średnie cebule
- sezam
- Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę, następnie przesmażamy ją na łyżce masła.
- W 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1/2 łyżki cukru i 4 łyżki oleju. Wszystko mieszamy raz jeszcze.
- Do miski wsypujemy mąkę i sól, wbijamy jajko i wlewamy szklankę ciepłej wody. Całość zalewamy roztworem z drożdżami i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto stanie się jednolite i gładkie dodajemy przesmażoną cebulkę i raz jeszcze wyrabiamy.
- Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i przesmarowujemy go olejem.
- Zaczynamy formować bułeczki - ciasto bardzo się lepi więc dobrze jest natłuścić ręce olejem przed formowaniem kulek.
- Bułeczki nie mogą być za duże i muszą być zachowane spore odstępy żeby się nie pozlepiały.
- Każdą z babeczek możemy posypać delikatnie sezamem
- Bułeczki muszą jeszcze przez 15-20 minut odstać by podrosnąć.
- Wstawiamy bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut a po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i czekamy kolejne 15 minut. Po tym czasie bułeczki spryskujemy wodą i wstawiamy je do piekarnika jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy je w momencie kiedy ich skórka będzie złota. Rozkładamy na kratce do wystygnięcia.
Smacznego!
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam byłeczki cebulowe! Zapraszam na mojego bloga, tam też znajdziesz na nie przepis:-)
OdpowiedzUsuń