Potrzebujemy:
Jeśli nie lubisz piec możesz użyć zwykłych biszkoptów i też będzie dobrze :)
Na ciasto:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 200 g cukierków miętowych - warto wybrać sprawdzone mocno miętowe landrynki.
- 1/4 szklanki wody
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 360 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła
- 1 opakowanie herbatników
Piankowa czapa:
- 200 ml śmietany 30 lub 36 %
- 1 galaretka agrestowa
Przygotowanie:
- Tak jak w przypadku klasycznego biszkoptu należy ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodajemy kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej dosypujemy mąkę kakao i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżą.
- Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki.
- Pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ja piekę góra- dół bez termoobiegu.
- Do małego garnuszka wlewamy 1/4 szklanki wody i wsypujemy landrynki. Na bardzo małym ogniu podgrzewamy całość ciągle mieszając aż landrynki się rozpuszczą. To niestety zajmie nam dłuższą chwilę ale naprawdę warto.
- Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w niej budyń z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka gotujemy, kiedy zacznie wrzeć wlewamy budyń i rozpuszczone landrynki i wszystko mieszamy dokładnie, jeszcze chwilę trzymamy na gazie ciągle mieszając by się nie przypaliło.
- Masło ucieramy mikserem a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzonego kremu i mieszamy i tak do końca.
- Krem przekładamy na biszkopt i układamy na nim warstwę herbatników. Całość wstawiamy do lodówki by troszkę stężało.
- Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie wlewamy do niej przestudzona galaretkę i mieszamy mikserem jeszcze przez chwilę. Całość wylewamy na warstwę herbatników i ponownie wstawiamy do lodówki! Najlepsze jest następnego dnia.
Smacznego!!!
Idealna propozycja na lato.. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i efektowne ciasto:-)
OdpowiedzUsuńPomysłowe ciasto
OdpowiedzUsuńale super, genialne :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na krem miętowy,ciasto apetyczne
OdpowiedzUsuńApetyczne nie tylko na obrazkach - świetnie sobie radzi na stole, z którego znika w mgnieniu oka :-)
OdpowiedzUsuń