czwartek, 11 lipca 2013

Ciasto miętowe czyli orzeźwiający miętowiec!


Dziś przepis na pyszne ciasto idealne na letnie upały ale nie tylko! Miętowiec to ciasto na bazie cukierków miętowych, które trzyma się w lodówce dzięki czemu przyjemnie orzeźwia !


Potrzebujemy:

Jeśli nie lubisz piec możesz użyć zwykłych biszkoptów i też będzie dobrze :) 

Na ciasto:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
Masa miętowa:
  • 200 g cukierków miętowych - warto wybrać sprawdzone mocno miętowe landrynki.
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 360 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie herbatników

  Piankowa czapa:
  •   200 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 1 galaretka agrestowa


  Przygotowanie:

  • Tak jak w przypadku klasycznego biszkoptu należy ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie do ubitych  białek dodajemy kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej dosypujemy mąkę kakao i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżą.
  • Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki.
  • Pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ja piekę góra- dół bez termoobiegu.
  • Do małego garnuszka wlewamy 1/4 szklanki wody i wsypujemy landrynki. Na bardzo małym ogniu podgrzewamy całość ciągle mieszając aż landrynki się rozpuszczą. To niestety zajmie nam dłuższą chwilę ale naprawdę warto.
  • Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w niej budyń z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka gotujemy, kiedy zacznie wrzeć wlewamy budyń i rozpuszczone landrynki i wszystko mieszamy dokładnie, jeszcze chwilę trzymamy na gazie ciągle mieszając by się nie przypaliło.
  • Masło ucieramy mikserem a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzonego kremu i mieszamy i tak do końca.
  • Krem przekładamy na biszkopt i układamy na nim warstwę herbatników. Całość wstawiamy do lodówki by troszkę stężało. 
  • Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie wlewamy do niej przestudzona galaretkę i mieszamy mikserem jeszcze przez chwilę. Całość wylewamy na warstwę herbatników i ponownie wstawiamy do lodówki! Najlepsze jest następnego dnia. 
 
Smacznego!!!

6 komentarzy: