niedziela, 21 lipca 2013

Sernik brzoskwiniowy na zimno

 Dziś zapraszam na sernik brzoskwiniowy na zimno. Jest to pyszny deser a zarazem bardzo łatwy w przygotowaniu.




Produkty potrzebne do wykonania ciasta:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • pół łyżki proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 4 serki waniliowe każdy po 200g  
  • 1 galaretka brzoskwiniowa/ morelowa
  • 1 brzoskwinia z puszki pokrojona w kostkę
Góra:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa/morelowa 
  • 1 puszka brzoskwiń bez syropu
Wykonanie:
  • Zaczynamy od wykonania ciasta na biszkopt. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i całość lekko mieszamy łyżką by piana nie opadła. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
  • Jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Serki wykładamy do miski, wlewamy przestudzoną (ale jeszcze nie tężejącą) galaretkę i miksujemy przez chwilę! Dzięki temu nasza masa będzie piankowa. Do masy dorzucamy odsączoną pokrojoną w kostkę brzoskwinie i wszystko mieszamy. Przelewamy masę na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki by troszkę stężało.
  • Rozpuszczamy pozostałe opakowanie galaretki  w 0,5l  gorącej wody i studzimy. Kiedy masa serowa jest zastygnięta układamy na niej brzoskwinie i zalewamy przestudzoną galaretką. Całość wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aż wszystko się zwiąże. 


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam - idealne letnie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MI też smakuje sernik na zimno w szczególność latem ,dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń