Produkty potrzebne do wykonania ciasta:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- pół łyżki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 4 serki waniliowe każdy po 200g
- 1 galaretka brzoskwiniowa/ morelowa
- 1 brzoskwinia z puszki pokrojona w kostkę
- 1 galaretka brzoskwiniowa/morelowa
- 1 puszka brzoskwiń bez syropu
- Zaczynamy od wykonania ciasta na biszkopt. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i całość lekko mieszamy łyżką by piana nie opadła. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Serki wykładamy do miski, wlewamy przestudzoną (ale jeszcze nie tężejącą) galaretkę i miksujemy przez chwilę! Dzięki temu nasza masa będzie piankowa. Do masy dorzucamy odsączoną pokrojoną w kostkę brzoskwinie i wszystko mieszamy. Przelewamy masę na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki by troszkę stężało.
- Rozpuszczamy pozostałe opakowanie galaretki w 0,5l gorącej wody i studzimy. Kiedy masa serowa jest zastygnięta układamy na niej brzoskwinie i zalewamy przestudzoną galaretką. Całość wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aż wszystko się zwiąże.
Smacznego !!!
Uwielbiam - idealne letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńMI też smakuje sernik na zimno w szczególność latem ,dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń