środa, 24 lipca 2013

Pierogi z jagodami!

Przepis na bardzo proste i smaczne pierogi z jagodami.


Potrzebujemy:

na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • płaskie pół łyżeczki soli
na farsz:
  • 2 szklanki jagód 
  • cukier 2 łyżki
  Przygotowanie:
  • Do miski wysypujemy mąkę i sól, rozmącone jajko i na koniec gorącą wodę - wszystko mieszamy łyżką aby się nie poparzyć. Dalej wyrabiamy ciasto ręcznie.
  • Jagody dokładnie myjemy a następnie przesypujemy cukrem.
  • Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy cienko a potem wycinamy kółka na pierożki.
  • Na kółko nakładamy dużą łyżkę jagód wymieszanych z cukrem i zlepiamy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie po wypłynięciu 3 minuty. Warto do wody wsypać szczyptę mąki ziemniaczanej wtedy mamy pewność że nic nam się nie rozlepi.
  • Podajemy gorące ze śmietaną i syropem pozostałym z jagód.
 Smacznego!

3 komentarze: