Zapraszam serdecznie na pyszny barszcz ukraiński ! Troszkę nietypowy bo bez fasoli ale naprawdę smaczny!
Składniki:
- 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
- 3 duże ziemniaki
- 2 duże buraki czerwone
- 1 średnia marchewka
- 1/2 pietruszki
- malutki kawałeczek selera
- pół słodkiego jabłka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- natka pietruszki
- koperek
- 1 ząbek czosnku
- pół opalonej cebuli
- kawałek pora
- Do bulionu kolejno dodajemy:
- ziemniaczki obrane i pokrojone w drobną kostkę,
- startą na małych oczkach marchewkę i pietruszkę,
- mały kawałeczek selera w całości,
- kroimy 3-4 plasterki pora
- cebulę opaloną nad gazem
- ząbek czosnku
- starte buraczki
- liść laurowy
- Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie kroję pół jabłka w małą kosteczkę i dorzucam do barszczu. Następnie zaczynamy doprawiać zupę i to już tak naprawdę kwestia naszego gustu. Ja zaczynam od dodania soli i pieprzu następnie około pół łyżeczki cukru. Całość zakwaszam 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i sokiem z połowy cytryny. Na koniec kiedy barszczyk przestygnie dodaję 2 łyżki śmietany i troszkę natki pietruszki.
- Przed podaniem barszczyk dekoruję odrobiną śmietany i posiekanym koperkiem!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz