niedziela, 21 lipca 2013

Barszcz ukraiński

Zapraszam serdecznie na pyszny barszcz ukraiński ! Troszkę nietypowy bo bez fasoli ale naprawdę smaczny!
 
 
 Składniki:
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu  warzywnego
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 duże buraki czerwone
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • malutki kawałeczek selera
  • pół słodkiego jabłka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok z cytryny 
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół opalonej cebuli
  • kawałek pora
 Wykonanie:

  • Do bulionu kolejno dodajemy:
- ziemniaczki obrane i pokrojone w drobną kostkę,
- startą na małych oczkach  marchewkę i pietruszkę,
-  mały kawałeczek selera  w całości,
- kroimy 3-4  plasterki pora
- cebulę opaloną nad gazem
- ząbek czosnku
- starte buraczki
- liść laurowy
  • Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie kroję pół jabłka w małą kosteczkę i dorzucam do barszczu. Następnie zaczynamy doprawiać zupę i to już tak naprawdę kwestia naszego gustu. Ja zaczynam od dodania soli i pieprzu następnie około pół łyżeczki cukru. Całość zakwaszam 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i sokiem z połowy cytryny. Na koniec kiedy barszczyk przestygnie dodaję 2 łyżki śmietany i troszkę natki pietruszki.
  • Przed podaniem barszczyk dekoruję odrobiną śmietany i posiekanym koperkiem!

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz