czwartek, 11 lipca 2013

Omułki czyli Mule w białym winie

Omułki to bardzo popularne owoce morza. Przygotowując je trzeba pamiętać o tym by były świeże. My zawsze kupujemy świeże, żywe omułki chociaż dostępne są również mrożone. Przed przystąpieniem do gotowania ważne jest by użyć jedynie tych muli, których skorupki są zamknięte, otwarte są martwe.

 Potrzebujemy:

  • 0,5 kg żywych omułek
  • butelka półsłodkiego białego wina
  • ząbek czosnku
  • sól
  • bagietka
  • olej
 Przygotowanie:
  • Omułki należy dokładnie umyć i sprawdzić czy wszystkie muszle są zamknięte.W otwarte muszle należy popukać, jeśli się zamknie oznacza to, że omułek jest żywy.
  • Do garnka wlewamy 3 łyżki oleju i rozgrzewamy.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy  przeciśnięty przez praskę osolony ząbek czosnku.
  • I po minucie wrzucamy mule. I potrząsamy garnkiem co  chwilę by wszystkie mule się otworzyły.
  • Po około 3 minutach mule zalewamy winem, tak by je w całości przykryło. I gotujemy pod przykryciem około 5 minut.

 Podajemy z kieliszkiem białego wina i bagietką. A za sztućce posłużą nam skorupy muli.




Pamiętajmy że jadalne mule to te które w gotowaniu  nam się otworzyły.



Smacznego!!!!

1 komentarz:

  1. Bardzo dziękuję za instrukcje, nigdy nie byłam pewna kiedy mule są wystarczająco ugotowane :)

    OdpowiedzUsuń