Potrzebujemy:
- 0,5 kg żywych omułek
- butelka półsłodkiego białego wina
- ząbek czosnku
- sól
- bagietka
- olej
- Omułki należy dokładnie umyć i sprawdzić czy wszystkie muszle są zamknięte.W otwarte muszle należy popukać, jeśli się zamknie oznacza to, że omułek jest żywy.
- Do garnka wlewamy 3 łyżki oleju i rozgrzewamy.
- Na rozgrzany olej wrzucamy przeciśnięty przez praskę osolony ząbek czosnku.
- I po minucie wrzucamy mule. I potrząsamy garnkiem co chwilę by wszystkie mule się otworzyły.
- Po około 3 minutach mule zalewamy winem, tak by je w całości przykryło. I gotujemy pod przykryciem około 5 minut.
Podajemy z kieliszkiem białego wina i bagietką. A za sztućce posłużą nam skorupy muli.
Pamiętajmy że jadalne mule to te które w gotowaniu nam się otworzyły.
Smacznego!!!!
Bardzo dziękuję za instrukcje, nigdy nie byłam pewna kiedy mule są wystarczająco ugotowane :)
OdpowiedzUsuń