środa, 22 maja 2013

Ciasto czekoladowe


Kolejne szybkie, proste i smaczne ciasto. Podstawą tego ciasta jest czekolada wg. upodobań może być to mleczna lub gorzka. Ja do wykonania tego ciasta wykorzystałam czekoladowego zająca wielkanocnego :). Był dość duży i nie dali byśmy mu rady, a do ciasta nadał się rewelacyjnie :)


Potrzebujemy: na blachę o wymiarach 10x25
  • 'około 1 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 200g masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakaa
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier puder
 Przygotowanie:
  • Masło rozpuszczam w rondelku i pozostawiam by troszkę przestygło.
  • Żółtka należy utrzeć ze szklanką cukru i łyżeczką cukry waniliowego. Następnie dodajemy roztopione letnie masło, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Jako ostatnie dodajemy ubite białka z jaj i połamaną na kawałki czekoladę. Wszystko miksujemy przez chwilę.
  • Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 40 min w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.
  • Jeszcze cieple ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!!

4 komentarze:

  1. ciasto wyszło przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, Mam pytanko . Polecasz bardziej mleczną czy gorzką czekoladę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Gorzką - ciasto nie jest aż tak słodkie. Chyba że uwielbiasz dużo słodkości to proponuje mleczną :) Pozdrawiam

      Usuń