Potrzebujemy: na blachę o wymiarach 10x25
- 'około 1 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 200g masła
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki kakaa
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- Masło rozpuszczam w rondelku i pozostawiam by troszkę przestygło.
- Żółtka należy utrzeć ze szklanką cukru i łyżeczką cukry waniliowego. Następnie dodajemy roztopione letnie masło, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Jako ostatnie dodajemy ubite białka z jaj i połamaną na kawałki czekoladę. Wszystko miksujemy przez chwilę.
- Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 40 min w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.
- Jeszcze cieple ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!!
ciasto wyszło przepyszne
OdpowiedzUsuńHej, Mam pytanko . Polecasz bardziej mleczną czy gorzką czekoladę?
OdpowiedzUsuńWitaj! Gorzką - ciasto nie jest aż tak słodkie. Chyba że uwielbiasz dużo słodkości to proponuje mleczną :) Pozdrawiam
UsuńTofi
OdpowiedzUsuń