Potrzebujemy:
na biszkopt :
- 5 jajek
- 3/4 mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- do nasączenia 4 łyżki syropu malinowego
- 1 budyń śmietankowy
- mleko 400 ml
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 g masła
- 6 łyżek syropu malinowego
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
- Tak jak w przypadku klasycznego biszkoptu należy ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodajemy kolejno po jednym żółtku i na koniec 2 łyżki oleju. Do masy jajecznej dosypujemy mąkę kakao i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżą.
- Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przystępujemy do zrobienia kremu - z 400 ml mleka odlewamy pół szklanki i w niej rozrabiamy budyń z mąką ( ja nie dodawałam cukru bo syrop jest bardzo słodki). Pozostałe mleko gotujemy, kiedy zacznie wrzeć wlewamy zawartość szklanki i mieszamy aż masa zgęstnieje.
- Do gotowego budyniu dodajemy syrop malinowy i mieszamy.
- Masło ucieramy a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i miksujemy i tak do wyczerpania masy.
- Zimny biszkopt rozcinamy na pół, dolną część nasączamy syropem malinowym - ja go polewałam łyżką. Następnie wykładamy krem budyniowy i przyciskamy górną częścią biszkoptu.
- Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i zostawiamy do przestudzenia.
- Ubijamy śmietanę na sztywną piane i na koniec dodajemy chłodną galaretkę i mieszamy jeszcze przez chwilę.
- Śmietanę wykładamy równo na górny biszkopt i odstawiamy ciasto na 2h do lodówki.
Podawałam to ciasto w towarzystwie świeżych malin !
Smacznego!
I jak tu nie lubić malin? :) Wyszło świetnie!
OdpowiedzUsuń