wtorek, 23 lipca 2013

Tarta wieloowocowa z kremem budyniowym!

Tarta wieloowocowa to idealny przepis na letnie ciasto. W sezonie owoców jest dużo i tylko od nas zależy co będzie dominowało w naszym cieście. Przepis jest łatwy tarte robi się szybko - grunt to pyszne kruche ciasto a resztę możemy dowolnie komponować!

Potrzebujemy:
                       na ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 125g  masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 12% ( robiłam raz bez śmietany i też było ok)
                    na krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • mleko
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • owoce : agrest , maliny, jagody wiśnie 


  Przygotowanie:
  • Zaczynamy od ciasta, mam na niego świetny sposób : do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i na końcu masło pokrojone w małe kawałeczki. I ciasto wyrabiam mikserem :) Miksuję aż masło połączy się z mąką a następnie dodaję 3 żółtka i znów wszystko miksuję. Wyjmuję pióra miksera i ręcznie wyrabiam chwilkę i  formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na 30 minut żeby łatwiej było wylepić formę.
  • Robimy budyń wg wskazówek na opakowaniu - odlewamy pół szklanki mleka, wsypujemy budyń i 1 czubatą łyżkę mąki pszennej wszystko trzeba dokładnie rozmieszać. Resztę mleka gotujemy i dodajemy rozpuszczony budyń i zagotowujemy ciągle mieszając. Studzimy budyń.
  • Formę wylepiamy ciastem i widelcem robimy nakłucia na całości. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - aż zrobi się złote.
  • W misie ucieramy mikserem masło a potem dodajemy do niego stopniowo przestudzony budyń i mieszamy . Tak robimy z całością a na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy raz jeszcze.  Ilość cukru pudru zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć krem! 
  • Krem wykładamy na tartę i układamy na nim wybrane owoce. Wstawiamy do lodówki  na dwie godziny. 

                 Smacznego!

4 komentarze:

  1. świetny owocowy przysmak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. letnie przysmaki sa najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawde swietny przepis, zamiast jednej duzj zrobilam kilka małych a dokladnie 27. Bardzo dziekuje naprawde super :)

    OdpowiedzUsuń