Potrzebujemy:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki gorącej wody
- płaskie pół łyżeczki soli
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- 150 g sera białego twarogowego
- 2 cebule
- 5 plastrów wędzonego boczku
- 3 łyżki śmietany 12 %
- sól
- pieprz
- tymianek
Przygotowanie:
- Do miski wysypujemy mąkę i sól, rozmącone jajko i na koniec gorącą wodę - wszystko mieszamy łyżką aby się nie poparzyć. Dalej wyrabiamy ciasto ręcznie.
- Na patelni na łyżce masła podsmażamy cebulę a kiedy się zrumieni dodajemy pocięty w kostkę boczek i przesmażamy.
- Do ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy ser i cebule z boczkiem. Dodajemy również śmietanę jeśli farsz jest zbyt "suchy".Wszystko doprawiamy dość pikantnie i razem mieszamy.
- Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy cienko a potem wycinamy kółka na pierożki.
- Na kółko nakładamy dużą łyżkę farszu i zlepiamy.
- Gotujemy w osolonej wodzie po wypłynięciu 3 minuty.
- Pierożki obsmażamy na oleju na rumiano i posypujemy okrasą z cebulki i kiełbaski!
Smacznego!
Miałam okazję kiedyś próbować pierogów z kaszą gryczaną, są pyszne!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :-)
OdpowiedzUsuńA śmietana się gdzieś pogubiła Czy niedokładnie przeczytałam?
OdpowiedzUsuńPogubiła i już się odnalazła :) dziękuję!
Usuńhttp://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/ Na tym blogu jest bardzo dobry przepis na pierogi z mąki gryczanej, Próbowałam ciasto ładnie się klei, nic się nie rozpada, a pierożki mają bardzo smakowity wygląd :)
OdpowiedzUsuń