sobota, 20 lipca 2013

Pierogi z kaszą gryczaną!

Danie to jest  świetną propozycją dla osób, które bardzo lubią pierogi. Pierogi te należą do  tanich obiadów a niezwykle smacznych.



Potrzebujemy:

na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • płaskie pół łyżeczki soli
na farsz:
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 150 g sera białego twarogowego
  • 2 cebule
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • sól 
  • pieprz 
  • tymianek


 Przygotowanie:
  • Do miski wysypujemy mąkę i sól, rozmącone jajko i na koniec gorącą wodę - wszystko mieszamy łyżką aby się nie poparzyć. Dalej wyrabiamy ciasto ręcznie.
  • Na patelni na łyżce masła podsmażamy cebulę a kiedy się zrumieni dodajemy pocięty w kostkę boczek i przesmażamy.
  • Do ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy ser i cebule z boczkiem. Dodajemy również śmietanę jeśli farsz jest zbyt "suchy".Wszystko doprawiamy dość pikantnie i razem mieszamy.
  • Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy cienko a potem wycinamy kółka na pierożki.
  • Na kółko nakładamy dużą łyżkę farszu i zlepiamy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie po wypłynięciu 3 minuty.

  • Pierożki obsmażamy na oleju na rumiano i posypujemy okrasą z cebulki i kiełbaski! 
Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Miałam okazję kiedyś próbować pierogów z kaszą gryczaną, są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A śmietana się gdzieś pogubiła Czy niedokładnie przeczytałam?

    OdpowiedzUsuń
  4. http://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/ Na tym blogu jest bardzo dobry przepis na pierogi z mąki gryczanej, Próbowałam ciasto ładnie się klei, nic się nie rozpada, a pierożki mają bardzo smakowity wygląd :)

    OdpowiedzUsuń