Potrzebujemy: na 2 osoby
- 2 Dorady
- 6 ząbki czosnku
- pół pęczku pietruszki
- 1 cytryna
- masło
- przyprawa do ryb
- sól i pieprz
- Rybę dokładnie myjemy a następnie solimy i pieprzymy wewnątrz, delikatnie nacinamy skórę.
- Czosnek kroimy w talarki i wkładamy do wnętrza po 2 pokrojone ząbki.
- Do wewnątrz wkładamy również 2 łyżeczki masła, posiekaną natkę pietruszki i 2 plasterki cytryny.
- Na zewnątrz doradę posypujemy przyprawą do ryb i układamy na niej pozostały czosnek i plasterki cytryny.
- Na folię wylewamy kilka kropel oleju i układamy na niej rybę a następnie zawijamy całość.
- Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja tą rybkę podałam z pieczonymi ziemniaczkami na , które przepis można znaleźć na moim blogu. Zamiast tradycyjnej sałatki podałam pieczone talarki marchewki. Można je upiec w tym samym czasie co rybkę a świetne się z nią komponują!
Przepis na pieczone talarki z marchewki.
- marchewkę myjemy obieramy i kroimy w talarki.
- na folię wylewamy kilka kropel oleju i układamy marchewkę.
- zawijamy szczelnie i pieczemy 30- 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz