sobota, 27 lipca 2013

Dorada pieczona w maśle i czosnku!

Dziś na obiad Dorada pieczona w folii. Ryba była bardzo smaczna i co ważne nie była sucha! Bardzo polecam tą rybkę ze względu na smak i na małą ilość ości!

ryba pieczona

Potrzebujemy:  na 2 osoby
  • 2 Dorady
  • 6 ząbki czosnku 
  • pół pęczku pietruszki
  • 1 cytryna 
  • masło 
  • przyprawa do ryb
  • sól i pieprz 
Przygotowanie:
  •  Rybę dokładnie myjemy a następnie solimy i pieprzymy wewnątrz, delikatnie nacinamy skórę.
  • Czosnek  kroimy w talarki i wkładamy do wnętrza po 2 pokrojone ząbki.
  • Do wewnątrz wkładamy również 2 łyżeczki masła, posiekaną natkę pietruszki i 2 plasterki cytryny.
  • Na zewnątrz doradę posypujemy przyprawą do ryb i układamy na niej pozostały czosnek i plasterki cytryny. 
  • Na folię wylewamy kilka kropel oleju i układamy na niej rybę a następnie zawijamy całość. 
  • Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 
ryba pieczona

Ja tą rybkę podałam z pieczonymi ziemniaczkami na , które przepis można znaleźć na moim blogu. Zamiast tradycyjnej sałatki podałam pieczone talarki  marchewki. Można je upiec w tym samym czasie co rybkę a świetne się z nią komponują!

Przepis na pieczone talarki z marchewki.
  • marchewkę myjemy obieramy i kroimy w talarki.
  • na folię wylewamy kilka kropel oleju i układamy marchewkę.
  • zawijamy szczelnie i pieczemy 30- 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz