Potrzebujemy:
- 300 g kurek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki wina białego półwytrawnego
- 50 ml śmietany 30 %
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz ( najlepiej świeżo mielony)
- natka pietruszki - jeśli lubisz
- Kurki należy oczyścić. Najlepiej zalewać wodą i płukać. Czynność powtarzać do pozbycia się piasku.
- Duże kurki kroimy na mniejsze części.
- Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i odrobinę oleju, podsmażamy cebulę.
- Do zeszklonej cebuli wlewamy wino i po chwili dodajemy kurki. Całość podduszamy na małym ogniu przez kilka minut.
- Kiedy kurki zmiękną dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Na koniec do całości dodajemy sok z połówki cytryny - dodajemy go stopniowo i sprawdzamy jaka kwaśność nam odpowiada!
- Można dodać jeszcze poszatkowana natkę pietruszki - ja nie dodałam tym razem :)
Smacznego!
Uwielbiam! Często podaję go właśnie z makaronem :)
OdpowiedzUsuń