poniedziałek, 22 lipca 2013

Sos kurkowy / Sos ze świeżych kurek !

Sos kurkowy jest pyszny! To zdecydowanie mój ulubiony sos i kiedy kurki pojawiają się w sprzedaży robię go bardzo często! Warto go wypróbować bo dzięki nucie wina jest przepyszny! Nadaje się idealnie  jako dodatek do ziemniaków mięs a nawet jako oddzielne danie z makaronem!


Potrzebujemy:
  • 300 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • pół szklanki wina białego półwytrawnego 
  • 50 ml śmietany 30 %
  • sok  z połowy cytryny 
  • sól 
  • pieprz ( najlepiej świeżo mielony)
  • natka pietruszki - jeśli lubisz
  Przygotowanie:
  • Kurki należy oczyścić. Najlepiej zalewać wodą i płukać. Czynność powtarzać do pozbycia się piasku.
  • Duże kurki kroimy na mniejsze części.
  • Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i odrobinę oleju, podsmażamy cebulę.
  • Do zeszklonej cebuli wlewamy wino i po chwili dodajemy kurki. Całość podduszamy na małym ogniu  przez kilka minut. 
  • Kiedy kurki zmiękną dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Na koniec do całości dodajemy sok z połówki cytryny - dodajemy go stopniowo i sprawdzamy jaka kwaśność nam odpowiada!
  • Można dodać jeszcze poszatkowana natkę pietruszki - ja nie dodałam tym razem :) 



Smacznego!

1 komentarz: