Potrzebujemy:
- 300 g kurek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki wina białego półwytrawnego
- 50 ml śmietany 30 %
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz ( najlepiej świeżo mielony)
- 1 pierś kurczaka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- Kurki należy oczyścić. Najlepiej zalewać wodą i płukać. Czynność powtarzać do pozbycia się piasku.
- Duże kurki kroimy na mniejsze części.
- Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i odrobinę oleju, podsmażamy cebulę.
- Kurczaka oczyszczamy solimy i pieprzymy, kroimy na małą kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na niej kurczaka na złoto.
- Do zeszklonej cebuli wlewamy wino i po chwili dodajemy kurki. Całość podduszamy na małym ogniu przez kilka minut.
- Kiedy kurki zmiękną dodajemy kurczaka i śmietanę oraz przyprawy. Na koniec do całości dodajemy sok z połówki cytryny - dodajemy go stopniowo i sprawdzamy jaka kwaśność nam odpowiada!
- Ja podałam ten sos w towarzystwie młodych ziemniaczków posypanych koperkiem!
Smacznego!
Świetny przepis, koniecznie muszę wypróbować!:)
OdpowiedzUsuń