piątek, 26 lipca 2013

Kurczak w sosie kurkowym!

Sos kurkowy uwielbiam i mogę jeść go do wszystkiego! Ostatnio zrobiłam ten sos i połączyłam go z kurczakiem i było to naprawdę  pyszne danie!



Potrzebujemy:               

  • 300 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • pół szklanki wina białego półwytrawnego 
  • 50 ml śmietany 30 %
  • sok  z połowy cytryny 
  • sól 
  • pieprz ( najlepiej świeżo mielony) 
                  oraz
  • 1 pierś kurczaka
  • 2 łyżki masła 
  • sól i pieprz
  Przygotowanie:

  • Kurki należy oczyścić. Najlepiej zalewać wodą i płukać. Czynność powtarzać do pozbycia się piasku.
  • Duże kurki kroimy na mniejsze części.
  • Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i odrobinę oleju, podsmażamy cebulę.
  • Kurczaka oczyszczamy solimy i pieprzymy, kroimy na małą kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na niej kurczaka na złoto.
  • Do zeszklonej cebuli wlewamy wino i po chwili dodajemy kurki. Całość podduszamy na małym ogniu  przez kilka minut.
  • Kiedy kurki zmiękną dodajemy kurczaka i śmietanę oraz przyprawy. Na koniec do całości dodajemy sok z połówki cytryny - dodajemy go stopniowo i sprawdzamy jaka kwaśność nam odpowiada! 
  • Ja podałam ten sos w towarzystwie młodych ziemniaczków posypanych koperkiem! 
 Smacznego!


1 komentarz: