Łosoś jest jedną z najszlachetniejszych ryb, niestety w Polsce jest ciągle niedoceniany. Jest to ryba o wybornym smaku a przy tym jest bardzo zdrowa!
Potrzebujemy na dwie porcje:
- Filet łososia o wadze 350g
- śmietana 12% 400 ml
- pęczek koperku
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka majonezu
- Łososia bez skóry myjemy i dzielimy na dwie porcje. Następnie obficie solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę.
- W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekany koperek a także sól i pieprz.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy część sosu, układamy łososia i zalewamy go resztą sosu śmietanowo-koperkowego.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40 minut (na ostanie 10 min zdejmujemy pokrywkę naczynia żaroodpornego).
Smakuje wybornie w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
klasycznie, jak widzę.
OdpowiedzUsuńale smakowicie za to :]
pyszności.
220 stopni i 40 minut? Czy to aby nie za duzo?
OdpowiedzUsuńWiem że wydaje się dużo ale jest ok! Ryba cały czas jest soczysta dzięki śmietanie. Mam bardzo grube naczynie żaroodporne i ono samo sporo się nagrzewa :)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo fajnie na pewno również tak sam pysznie smakuje. Ja także jestem zdania, że doskonałym przepisem na łososia jest ten z https://mowisalmon.pl/przepisy/tatar-z-pistacjami-awokado-ogorkiem-czarnym-kawiorem-i-salatka/ i jeśli ktoś lubi tara to nie będzie zawiedziony.
OdpowiedzUsuń