środa, 24 lipca 2013

Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym

Dziś zapraszam Was na pyszne danie, które wykonał mój mąż! Było pysznie!


 Łosoś jest jedną z najszlachetniejszych ryb, niestety w Polsce jest ciągle niedoceniany. Jest to ryba o wybornym smaku  a przy tym jest bardzo zdrowa!

 Potrzebujemy na dwie porcje:

  •  Filet łososia o wadze 350g
  • śmietana 12% 400 ml
  • pęczek koperku
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka majonezu
  Przygotowanie:
  • Łososia bez skóry myjemy i dzielimy na dwie porcje. Następnie obficie solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekany koperek a także sól i pieprz.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy część sosu, układamy łososia i zalewamy go resztą sosu śmietanowo-koperkowego.
  • Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40 minut (na ostanie 10 min zdejmujemy pokrywkę naczynia żaroodpornego).


                                   Smakuje wybornie w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami.

 Smacznego!

5 komentarzy:

  1. klasycznie, jak widzę.
    ale smakowicie za to :]
    pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. 220 stopni i 40 minut? Czy to aby nie za duzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem że wydaje się dużo ale jest ok! Ryba cały czas jest soczysta dzięki śmietanie. Mam bardzo grube naczynie żaroodporne i ono samo sporo się nagrzewa :)

      Usuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo fajnie na pewno również tak sam pysznie smakuje. Ja także jestem zdania, że doskonałym przepisem na łososia jest ten z https://mowisalmon.pl/przepisy/tatar-z-pistacjami-awokado-ogorkiem-czarnym-kawiorem-i-salatka/ i jeśli ktoś lubi tara to nie będzie zawiedziony.

    OdpowiedzUsuń