Potrzebujemy:
na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 125g masła
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 12% ( robiłam raz bez śmietany i też było ok)
- 1 budyń czekoladowy
- mleko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- wiśnie
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ciasta, mam na niego świetny sposób : do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i na końcu masło pokrojone w małe kawałeczki. I ciasto wyrabiam mikserem :) Miksuję aż masło połączy się z mąką a następnie dodaję 3 żółtka i znów wszystko miksuję. Wyjmuję pióra miksera i ręcznie wyrabiam chwilkę i formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na 30 minut żeby łatwiej było wylepić formę.
- Robimy budyń wg wskazówek na opakowaniu - odlewamy pół szklanki mleka, wsypujemy budyń i 1 czubatą łyżkę mąki pszennej wszystko trzeba dokładnie rozmieszać. Resztę mleka gotujemy i dodajemy rozpuszczony budyń i zagotowujemy ciągle mieszając. Studzimy budyń.
- Formę wylepiamy ciastem i widelcem robimy nakłucia na całości. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - aż zrobi się złote.
- W misie ucieramy mikserem masło a potem dodajemy do niego stopniowo przestudzony budyń i mieszamy . Tak robimy z całością a na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy raz jeszcze. Ilość cukru pudru zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć krem!
- Krem wykładamy na tartę i układamy na nim wiśnie. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Smacznego!
Wiśnie i czekolada odkąd pamiętam były idealnym połączeniem... tarta musi być bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńAż prosi się, żeby ułożyć uśmieszek z wiśni :)
OdpowiedzUsuń