Ciasto truskawkowe ze śmietanową czapą to kolejny przepis na szybkie a smaczne ciasto. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu! Sezon truskawkowy dobiega powoli końca, więc warto się skusić na takie ciasto.
Biszkopt:
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 jajek
- 1 łyżeczka oleju
- 1,5 kg świeżych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 łyżki żelatyny
- cukier
- 0,5 litra śmietany 30% lub 36%
- 2 śnieżki
- 1 czekolada gorzka
Wykonanie:
- Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: należy oddzielić żółtka od białek, następnie ubić białka ze szczyptą soli.Stopniowo do białek dosypujemy cukier ciągle mieszając a potem pojedynczo dodajemy żółtka z łyżeczką oleju . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Ważne, aby mąkę z masą łączyć mieszając delikatnie łyżką, tak aby piana nie opadła. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy masę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Gdy biszkopt zrobi się złoty pozostawiamy go do wystudzenia w piekarniku aby nie opadł.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnuszka wrzucamy truskawki i podgotowujemy je. Truskawki mają w sobie dużo wody, po chwili będą pływać w swoim soku. Po kilku minutach dodajemy cukier - ilość zależna jest od tego jak słodkie są nasze truskawki. Do truskawek dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia, a następnie zostawiamy do przestygnięcia. Jeśli nasze truskawki puściły bardzo dużo wody i mus słabo gęstnieje dodajmy jeszcze 2 łyżki żelatyny.
- Tężejący mus wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki by wszystko zastygło.
- W misce ubijamy śmietanę z 2 śnieżkami na sztywno.
- Na stężały mus truskawkowy wykładamy śmietanę i całość osypujemy startą czekoladą i odstawimy do lodówki! I gotowe!
Smacznego!
Pyszne ciasto, słodki mus i kremowa czapa... Pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń