sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto krówka !!!

Pyszne ciasto a bardzo proste w wykonaniu. Smakuje wyśmienicie i wygląda na dość wypracowane ciasto. Krówki lubi prawie każdy, więc ciasto trafia w gust wielu osób. Nadaje się idealnie na imprezy rodzinne!


Potrzebujemy: na dużą blachę!
     
         na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
         na krem:
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietany 30 %
       Następnym razem użyję 1 litra śmietany by kremu było więcej bo w stosunku do ciasta troszkę go mało. Oczywiście trzeba będzie też podwoić proporcje żelatyny. - I tak polecam zrobić!

    do wykończenia:
  • 1 puszka masy kajmakowej 400 ml
  • 1 opakowanie płatków migdałowych

Przygotowanie :
  • Zaczynamy od  wyrobienia ciasta- W misce zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt lepie podsypujmy je sobie mąką aż przestanie się kleić. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Polecam rozwałkować je wałkiem i przełożyć do dwóch form. Lepiej je przełożyć w taki sposób bo powierzchnia będzie równa i rozłożenie kremu będzie na całości takie same. Jeśli ciasto powciskamy dłońmi to wyrośnie nie równo i będą miejsca z małą ilością kremu. 
  • Pieczemy w 200 stopniach góra-dół przez 10 minut a następnie studzimy.
  • W minimalnej ilości wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny i studzimy.
  • Ubijamy śmietanę i kiedy już będzie sztywna dolewamy schłodzoną żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę. 
  • Na jeden płat ciasta , który będzie spodem nakładamy 1/4 puszki masy kajmakowej a na nią wylewamy ubitą śmietanę. Na całość kładziemy drugi blat ciasta i smarujemy go pozostałą częścią masy kajmakowej i posypujemy płatkami migdałów. 
  • Ciasto najlepiej wstawić do lodówki - najlepiej smakuje na drugi dzień! 


Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Krówka ;D Na pewno smaczna ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki temu upiekłam ze dwa razy tą krówkę z proszku...chyba zmierzę się teraz z Twoim przepisem, bo wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie wygląda, jeszcze w takiej wersji nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, znika w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wyśmienite, łatwe w przygotowaniu, ale dobre dopiero na drugi dzień

    OdpowiedzUsuń
  6. na ile porcji jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja z tych proporcji robię dużą blachę. W zależności od kawałków ale myśle że takich jak na zdjęciu około 16-20.

      Usuń