Potrzebujemy: na dużą blachę!
na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 7 łyżek płynnego miodu
- 125 g masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietany 30 %
do wykończenia:
- 1 puszka masy kajmakowej 400 ml
- 1 opakowanie płatków migdałowych
Przygotowanie :
- Zaczynamy od wyrobienia ciasta- W misce zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt lepie podsypujmy je sobie mąką aż przestanie się kleić. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Polecam rozwałkować je wałkiem i przełożyć do dwóch form. Lepiej je przełożyć w taki sposób bo powierzchnia będzie równa i rozłożenie kremu będzie na całości takie same. Jeśli ciasto powciskamy dłońmi to wyrośnie nie równo i będą miejsca z małą ilością kremu.
- Pieczemy w 200 stopniach góra-dół przez 10 minut a następnie studzimy.
- W minimalnej ilości wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny i studzimy.
- Ubijamy śmietanę i kiedy już będzie sztywna dolewamy schłodzoną żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
- Na jeden płat ciasta , który będzie spodem nakładamy 1/4 puszki masy kajmakowej a na nią wylewamy ubitą śmietanę. Na całość kładziemy drugi blat ciasta i smarujemy go pozostałą częścią masy kajmakowej i posypujemy płatkami migdałów.
- Ciasto najlepiej wstawić do lodówki - najlepiej smakuje na drugi dzień!
Smacznego!!!
Krówka ;D Na pewno smaczna ;D
OdpowiedzUsuńWieki temu upiekłam ze dwa razy tą krówkę z proszku...chyba zmierzę się teraz z Twoim przepisem, bo wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda, jeszcze w takiej wersji nie próbowałam
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, znika w mgnieniu oka.
OdpowiedzUsuńciasto wyśmienite, łatwe w przygotowaniu, ale dobre dopiero na drugi dzień
OdpowiedzUsuńna ile porcji jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńWitam, ja z tych proporcji robię dużą blachę. W zależności od kawałków ale myśle że takich jak na zdjęciu około 16-20.
Usuń