Potrzebujemy:
- 125 g łososia wędzonego
- 1 kulka mozzarelli
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 jajek
- 100 ml śmietany 30 %
- mała kostka sera żółtego
- kilka plasterków pora
- kilka listków świeżej bazylii
- pół pęczku szczypiorku
- pomidor
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie podsypujemy mąką i rozwałkujemy bardzo cienko. Formę smarujemy masłem a następnie za pomocą wałka przekładamy ciasto na formę. Dłonią delikatnie dociskamy ciasto do dna i brzegów naczynia. Nadmiar ciasta usuwamy - przyciskamy wałek do krawędzi formy - ciasto samo równo się odcina.
- Na ciasto układamy pociętą na plastry mozzarellę. Łososia porwałam na mniejsze kawałki i rozłożyłam po całości. Na tarce ścieramy kawałeczek sera żółtego i posypujemy tartę.
- Pomidory sparzamy zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę - dodajemy do reszty.
- Pora kroję na cieniutkie talarki, szczypior szatkuję i dodaję.
- Jajka łącze ze śmietanka - wszystko chwilkę ubijam solę i pieprzę.
- Masą jajeczną zalewam tartę a na wierzch dodaję porwane listki bazylii.
- Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!!!
łosoś i mozarella - idealne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszła i pewnie cudownie smakuje , uwielbiam różnego rodzaju tarty a takiej jeszcze nie robiłam więc trzeba będzie zrobić .
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis
Pozdrawiam serdecznie :)
Pysznie:) muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis ! :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie szukam inspiracji na danie z łososiem, bo kupiłam wędzonego firmy suempol i nie wiem co mam z nim zrobić.... ale chyba znalazłam :D Zabieram się do roboty, dam znać czy smakuje tak dobrze jak wygląda :DD
OdpowiedzUsuńGosia daj znać jak wyszło, bo u mnie łosoś ze suempola leży w lodówce i nie wiem co z nim dobrego zrobić :)
Usuń