Potrzebujemy:
- 250 g surowego łososia
- 150 g łososia wędzonego
- pół pęczku szczypiorku
- pęczek koperku
- miękkie masło
- 1 cytryna
- imbir
- przyprawa do ryb
- sól
- olej
Przygotowanie:
- Surowego łososia oczyszczamy, nacieramy z obu stron przyprawą do ryb, imbirem i solą. Polewamy odrobiną oliwy i pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 20-30 min w temperaturze 220 stopni.
- Upieczonego łososia rozdrabniamy w dużej misce ( możemy zrobić to widelcem lub blenderem). Następnie dodajemy do niego rozdrobnionego łososia wędzonego.
- Do miski dodajemy pół kostki masła i wszystko ucieramy.
- Wyciskamy sok z jednej cytryny i doprawiamy imbirem, solą i pieprzem.
- Siekamy drobno koperek i szczypiorem i dodajemy do całości. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!!!
czy taką pastę można zrobić z samego łososia wędzonego??? Bo mam akurat 2 opakowania łososia norweskiego ze suempolu i szukam inspiracji na jakąś pyszną pastę, a twoja prezentuje się wyjątkowo
OdpowiedzUsuńJasne! Jeśli masz duży kawałek wędzonej rybki to możesz też połowę podpiec i to da naprawdę świetny smak :) Tak z 10 minut w 180 stopniach. Ale i pasta z samego wędzonego łososia będzie pyszna. Daj proszę znać jak Ci smakowało. Pozdrawiam
Usuń