czwartek, 1 sierpnia 2013

Rillettes z łososia / Pasta z łososia

Inspiracją do tej potrawy było danie Michela Morana :) My je troszkę zmieniliśmy i dodaliśmy coś od siebie. Pasta jest naprawdę pyszna, idealna na piątkowe kanapki! Smakuje wybornie z ciemnym pieczywem.


 Potrzebujemy:

  • 250 g surowego łososia
  • 150 g łososia wędzonego
  • pół pęczku szczypiorku
  • pęczek koperku
  • miękkie masło
  • 1 cytryna
  • imbir
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • olej

Przygotowanie:
  • Surowego łososia oczyszczamy, nacieramy z obu stron przyprawą do ryb, imbirem i solą. Polewamy odrobiną oliwy i pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 20-30 min w temperaturze 220 stopni.
  • Upieczonego łososia rozdrabniamy w dużej misce ( możemy zrobić to widelcem lub blenderem). Następnie dodajemy do niego rozdrobnionego łososia wędzonego.
  • Do miski dodajemy pół kostki masła i wszystko ucieramy.
  • Wyciskamy sok z jednej cytryny i doprawiamy imbirem, solą i pieprzem.
  • Siekamy drobno koperek i szczypiorem i dodajemy do całości. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  • Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem. 

 Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. czy taką pastę można zrobić z samego łososia wędzonego??? Bo mam akurat 2 opakowania łososia norweskiego ze suempolu i szukam inspiracji na jakąś pyszną pastę, a twoja prezentuje się wyjątkowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! Jeśli masz duży kawałek wędzonej rybki to możesz też połowę podpiec i to da naprawdę świetny smak :) Tak z 10 minut w 180 stopniach. Ale i pasta z samego wędzonego łososia będzie pyszna. Daj proszę znać jak Ci smakowało. Pozdrawiam

      Usuń