czwartek, 30 maja 2013

Ciasto Raffaello

To wyśmienite ciasto, które do złudzenia smakiem przypomina małe kuleczki raffaello. Ciasto robi się bardzo szybko i nie wymaga pieczenia. Jest również dość tanie a naprawdę robi wrażenie! Z własnego doświadczenia polecam wiórki Bakallandu, bo nie są bardzo wysuszone i nie ściągną całej wilgoci z ciasta. Dzięki temu ciasto będzie kremowe a nie suche.


Potrzebujemy:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania herbatników maślanych
  • 300 g wiórków kokosowych
  • migdał w płatkach
  • 1 kieliszek malibu ( może być wódka)
  • pół kostki masła

 Przygotowanie:
  • Zaczynamy od zrobienia masy, możesz wykorzystać ten przepis lub użyć zwykłego gotowego budyniu śmietankowego. W misce ucieramy dwa żółtka z połową szklanki cukru. Do utartych żółtek dodajemy mąki i pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy wraz z pozostałą częścią cukru.Kiedy mleko będzie się już gotować wlewamy do niego masę jajeczną i mieszamy aż zgęstnieje. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu ciągle mieszając potem zdejmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
  • Ucieramy mikserem pół kostki masła a następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. 
  • Do masy wlewamy kieliszek malibu i 250g wiórków kokosowych i wszystko mieszamy dokładnie.
  • Spód blachy wykładamy herbatnikami i na nie wylewamy 1/3 kremu i kolejną warstwę herbatników i znów krem, herbatniki i ostatnia partia kremu. 
  • Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. 
  • Ciasto wstawiamy do lodówki - najlepsze jest następnego dnia.



Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Jak dawno nie robiłam rafaello. Robię zawsze w trochę innej wersji bo na krakersach i bez malibu czy innego alkoholu. Bardzo ciekawa jestem Twojej wersji i bardzo chętnie ją wypróbuję :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dawno się czaję na Rafaello..chyba mnie skusiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłem te ciasto na święta. Aż ciężko uwierzyć że to w sumie tylko budyń i herbatniki. Jestem zawodowym kucharzem i ten przepis na pewno wykorzystam w pracy nie raz :)
    Ciasto wszystkim smakowało.

    OdpowiedzUsuń