Potrzebujemy:
- 0,5 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 opakowania herbatników maślanych
- 300 g wiórków kokosowych
- migdał w płatkach
- 1 kieliszek malibu ( może być wódka)
- pół kostki masła
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia masy, możesz wykorzystać ten przepis lub użyć zwykłego gotowego budyniu śmietankowego. W misce ucieramy dwa żółtka z połową szklanki cukru. Do utartych żółtek dodajemy mąki i pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy wraz z pozostałą częścią cukru.Kiedy mleko będzie się już gotować wlewamy do niego masę jajeczną i mieszamy aż zgęstnieje. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu ciągle mieszając potem zdejmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
- Ucieramy mikserem pół kostki masła a następnie stopniowo dodajemy zimny budyń.
- Do masy wlewamy kieliszek malibu i 250g wiórków kokosowych i wszystko mieszamy dokładnie.
- Spód blachy wykładamy herbatnikami i na nie wylewamy 1/3 kremu i kolejną warstwę herbatników i znów krem, herbatniki i ostatnia partia kremu.
- Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.
- Ciasto wstawiamy do lodówki - najlepsze jest następnego dnia.
Smacznego!!!
Jak dawno nie robiłam rafaello. Robię zawsze w trochę innej wersji bo na krakersach i bez malibu czy innego alkoholu. Bardzo ciekawa jestem Twojej wersji i bardzo chętnie ją wypróbuję :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
OdpowiedzUsuńJuż dawno się czaję na Rafaello..chyba mnie skusiłaś :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem te ciasto na święta. Aż ciężko uwierzyć że to w sumie tylko budyń i herbatniki. Jestem zawodowym kucharzem i ten przepis na pewno wykorzystam w pracy nie raz :)
OdpowiedzUsuńCiasto wszystkim smakowało.
Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam
Usuń