niedziela, 21 lipca 2013

Bułeczki czosnkowe!

Bułeczki czosnkowe idealnie nadają się na kanapki! Są też świetnym pieczywem grillowym! 


 Potrzebujemy: na 8 dużych bułek

  • 4 szklanki maki pszennej
  • 1 i 1/2 ciepłej wody
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki oleju do ciasta
  • 1 łyżka masła
  • 10 ząbków czosnku
  • sezam 
 Przygotowanie:

  • Zaczynamy od obrania czosnki  i przeciśnięcia przez praskę, następnie przesmażamy czosnek  na łyżce masła. Podsmażamy na małym ogniu  i to przez chwilę - ważne by się nie przypalił bo będzie gorzki!
  • W 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1/2 łyżki cukru i 4 łyżki oleju. Wszystko mieszamy raz jeszcze.
  • Do miski wsypujemy mąkę i sól, wbijamy jajko i wlewamy szklankę ciepłej wody. Całość zalewamy roztworem z drożdżami i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto stanie się jednolite i gładkie dodajemy przesmażony czosnek i raz jeszcze wyrabiamy.
  • Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. 
  • Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i przesmarowujemy go olejem.
  • Zaczynamy formować bułeczki - ciasto bardzo się lepi więc dobrze jest natłuścić ręce olejem przed formowaniem kulek.
  • Bułeczki nie mogą być za duże i muszą być zachowane spore odstępy żeby się nie pozlepiały.
  • Każdą z babeczek możemy posypać delikatnie sezamem 
  • Bułeczki muszą jeszcze przez 15-20 minut odstać by podrosnąć.
  • Wstawiamy bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut a po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i czekamy kolejne 15 minut. Po tym czasie bułeczki spryskujemy wodą i wstawiamy je do piekarnika jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy je w momencie kiedy ich skórka będzie złota. Rozkładamy na kratce do wystygnięcia.


Smacznego! 

8 komentarzy:

  1. Pyszności! A do tego cudne :-) Szkoda, że nie czuć zapachu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mozna zrobic bez czosnku?

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile ma gram kostka drozdzy? przepraszam ale u mnie sa tylko na wage :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka kostka ma 100g czyli potrzebujesz do tego przepisu 25g. Polecam Ci drożdże dostępne w Biedronce - tanie a dobre! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje slicznie ! niestety nie moge do biedronki bo mieszkam az w australii :D

    OdpowiedzUsuń
  6. .... a buleczki palce lizac !!!

    OdpowiedzUsuń