poniedziałek, 8 lipca 2013

Pasztet warzywny z pieczarek!

To bardzo dobra alternatywa dla osób nie lubiących tradycyjnego pasztetu mięsnego. Pasztet pieczarkowy to naprawdę smaczna rzecz! Nadaje się idealnie na imprezy rodzinne jak i na piątkowe postne kanapki!



Potrzebujemy:
  • 1 kg pieczarek
  • 20 dag masła
  • 1 duża cebula
  • 1 wczorajsza kajzerka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 
  • ziele angielskie
  Przygotowanie:
  • Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
  • Grzyby należy oczyścić, umyć i pokroić  w plastry a następnie dusić wraz z cebulką kilka minut.
  • Kiedy pieczarki puszczą wodę należy dodać pokrojoną w kostkę wczorajszą bułkę.
  • Całość trzeba teraz zmielić w maszynce lub potraktować blenderem.
  • Masę wkładamy do miski i dodajemy do niej 2 jajka, bułkę tartą, przyprawy i śmietanę. Wszystko wyrabiamy chwilę ręcznie.
  • Formę należy natłuścić i posypać bułką tartą a następnie przelać do niej  masę.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez 50 -60 minut - upiec na złoto. 


Smacznego! 

1 komentarz: