Potrzebujemy:
- 1 kg pieczarek
- 20 dag masła
- 1 duża cebula
- 1 wczorajsza kajzerka
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
- Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
- Grzyby należy oczyścić, umyć i pokroić w plastry a następnie dusić wraz z cebulką kilka minut.
- Kiedy pieczarki puszczą wodę należy dodać pokrojoną w kostkę wczorajszą bułkę.
- Całość trzeba teraz zmielić w maszynce lub potraktować blenderem.
- Masę wkładamy do miski i dodajemy do niej 2 jajka, bułkę tartą, przyprawy i śmietanę. Wszystko wyrabiamy chwilę ręcznie.
- Formę należy natłuścić i posypać bułką tartą a następnie przelać do niej masę.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 50 -60 minut - upiec na złoto.
Smacznego!
Jaki fajny pasztet z pieczarek :)muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń