Cukinia faszerowana tuńczykiem to świetny pomysł na szybki obiad. Warzywo to często faszerowane jest mięsem, warto spróbować wersji z rybą. Zamiast tuńczyka można wykorzystać inną lubianą rybkę!
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 średnia cebula
- 3 łyżi koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- pół woreczka ugotowanego ryżu
- 4 plasterki sera żółtego
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- olej
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju. Do podsmażonej cebulki dodajemy tuńczyka i chwilę podsmażamy.
- Tuńczyka z cebulą mieszamy razem z ryżem, następnie dodajemy 3 łyżki koncentratu i 2 łyżki keczupu.
- Całość doprawiamy przyprawami do smaku.
- Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na dwie połowy.
- Łyżką wydrążamy środek cukinii.
- Do środka wkładamy gotowy farsz i przykrywamy plasterkami sera, lub startym serem.
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ważne by cukinia była miękka!
Kosząca propozycja !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
takiego połączenia nie znałam, zawsze faszerowałam cukinie mięsem, a Twoja wygląda super :)
OdpowiedzUsuńZ rybą jeszcze nie robiłam, bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! Muszę wypróbować ten przepis ! :)
OdpowiedzUsuń