sobota, 13 lipca 2013

Cukinia faszerowana tuńczykiem!


Cukinia faszerowana tuńczykiem to świetny pomysł na szybki obiad. Warzywo to często faszerowane jest mięsem, warto spróbować wersji z rybą. Zamiast tuńczyka można wykorzystać inną lubianą rybkę!


Potrzebujemy:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 średnia cebula 
  • 3 łyżi koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki keczupu
  • pół woreczka ugotowanego ryżu
  • 4 plasterki sera żółtego 
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • olej

 Przygotowanie:
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju. Do podsmażonej cebulki dodajemy tuńczyka i chwilę podsmażamy.
  • Tuńczyka z cebulą mieszamy razem z ryżem, następnie dodajemy 3 łyżki koncentratu i 2 łyżki keczupu.
  • Całość doprawiamy przyprawami do smaku.
  • Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na dwie połowy.
  • Łyżką wydrążamy środek cukinii.
  • Do środka wkładamy gotowy farsz i przykrywamy plasterkami sera, lub startym serem.
  • Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ważne by cukinia była miękka! 

                                                               

4 komentarze:

  1. takiego połączenia nie znałam, zawsze faszerowałam cukinie mięsem, a Twoja wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z rybą jeszcze nie robiłam, bardzo ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie ! Muszę wypróbować ten przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń