Potrzebujemy:
- 2 duże garście suszonych grzybków
- 1 średnia cebulka
- 1 łyżka masła
- śmietana 12 %
- 0,5 kostki rosołowej lub grzybowej
- sól i pieprz
- Zaczynamy od namoczenia grzybów, zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy. Im dłużej grzybki moczą się tym dla nich lepiej. Następnie odcedzamy je i kroimy na mniejsze części. Ważne by nie wylać wody w której moczyliśmy grzybki bo będzie nam jeszcze potrzebna.
- Cebulkę kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na masełku, gdy się zeszkli dodajemy do niej grzybki i wszystko chwilkę smażymy.
- Odlewamy szklankę wody grzybowej i rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej a następnie całość wylewamy na patelnię. Chwilę mieszamy, zmniejszamy gaz i przykrywamy przykrywką tak by całość mogła się dusić około 10 min.
- Mieszamy co jakiś czas i na koniec doprawiamy 2 łyżkami śmietany, solą i pieprzem. Można dodać również 1 łyżkę mąki jeśli sos jest zbyt rzadki - jednak uważam że jest to zbędne.
Ten sos idealnie pasuję do klusek śląskich, kopytek jak i do polania ziemniaczków!
Polecam i życzę Smacznego!
Mmmmmmmmmmmm! Już czuję ten doskonały zapach!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!
OdpowiedzUsuńChciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!
Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas. Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
Życzę miłego dnia!
Uwielbiam sos grzybowy!
OdpowiedzUsuńzniechęca tylko ta kostka rosołowa lub grzybowa, przecież to sama chemia
OdpowiedzUsuńBardzo dobry. Robie go już po raz drugi i wszystkim bardzo smakuje.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam
UsuńBardzo lubię z kaszą gryczaną i wczorajszymi mielonymi. Nie używam kostek rosolowych :)
OdpowiedzUsuń