wtorek, 9 lipca 2013

Sos grzybowy z suszonych podgrzybków!

Przepis na pyszny sos grzybowy z suszonych podgrzybków. Moje grzybki to tak naprawdę mieszanka podgrzybków prawdziwków a i kurki też się w nim znajdą! Sama zbieram i suszę grzybki, dzięki czemu mam ich spory zapas!


Potrzebujemy:
  • 2 duże garście suszonych grzybków
  • 1 średnia cebulka 
  • 1 łyżka masła
  • śmietana 12 %
  • 0,5 kostki rosołowej lub grzybowej
  • sól i pieprz
   Przygotowanie:
  • Zaczynamy od namoczenia grzybów, zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy. Im dłużej grzybki  moczą się tym dla nich lepiej. Następnie odcedzamy je i kroimy na mniejsze części. Ważne by nie wylać wody w której moczyliśmy grzybki bo będzie nam jeszcze potrzebna.
  • Cebulkę kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na masełku, gdy się zeszkli dodajemy do niej grzybki i wszystko chwilkę smażymy.
  • Odlewamy szklankę wody grzybowej i rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej a następnie całość wylewamy na patelnię. Chwilę mieszamy, zmniejszamy gaz i przykrywamy przykrywką tak by całość mogła się dusić około 10 min. 
  • Mieszamy co jakiś czas i na koniec doprawiamy 2 łyżkami śmietany, solą i pieprzem. Można dodać również 1 łyżkę mąki jeśli sos jest zbyt rzadki - jednak uważam że jest to zbędne.

Ten sos idealnie pasuję do klusek śląskich, kopytek jak i do polania ziemniaczków! 

Polecam i życzę Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Mmmmmmmmmmmm! Już czuję ten doskonały zapach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas. Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. zniechęca tylko ta kostka rosołowa lub grzybowa, przecież to sama chemia

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry. Robie go już po raz drugi i wszystkim bardzo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię z kaszą gryczaną i wczorajszymi mielonymi. Nie używam kostek rosolowych :)

    OdpowiedzUsuń