Potrzebujemy:
- 125g Kasi
- 1,5 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- odrobina ekstraktu waniliowego
- jagody 150 - 200 g
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 40 g masła
Przygotowanie:
- W garnku rozpuszczamy masło razem z cukrami. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Robimy kruszonkę - na stolnice wysypujemy mąkę i cukier puder, następnie dodajemy masło i wszystko siekamy nożem. Kiedy masło jest posiekane zaczynamy ręczenie je wyrabiać. Robimy kulkę wkładamy ją w woreczek foliowy i wrzucamy do lodówki.
- Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do miski i dodajemy mleko i jajka. Następnie dodajemy przestudzone masło i kilka kropel ekstraktu waniliowego, wszystko dokładnie miksujemy.
- Do papierowych papilotek wkładamy jedną dużą łyżkę ciasta tak by pokryło spód. Na ciasto nakładamy 2 czubate łyżeczki jagód i zalewały dwoma łyżkami ciasta.
- Wyjmujemy z lodówki kulkę ciasta i ścieramy ją na grubych oczkach. Kruszonką posypujemy nasze babeczki.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut.
Zamiast kruszonki babeczki udekorować możemy bitą śmietaną i jagodami!
Smacznego!
babki z jagodami są bezkonkurencyjne :)
OdpowiedzUsuń