piątek, 19 lipca 2013

Muffinki z jagodami czyli babeczki jagodowe!


Dziś muffinki z jagodami! To pyszne babeczki, które smakiem przypominają tradycyjne jagodzianki. Robi się je bardzo szybko a efekt jak zwykle jest pyszny!


Potrzebujemy:

  • 125g Kasi 
  • 1,5 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • jagody 150 - 200 g
                na kruszonkę :
  • 1/4 szklanki mąki 
  • 1/4 szklanki cukru pudru 
  • 40 g masła


  Przygotowanie:

  • W garnku rozpuszczamy masło razem z cukrami. Pozostawiamy  do wystygnięcia.
  •  Robimy kruszonkę - na stolnice wysypujemy mąkę i cukier puder, następnie dodajemy masło i wszystko siekamy nożem. Kiedy masło jest posiekane zaczynamy ręczenie je wyrabiać. Robimy kulkę wkładamy ją w woreczek foliowy i wrzucamy do lodówki.
  • Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do miski i dodajemy mleko i jajka. Następnie dodajemy przestudzone masło i kilka kropel ekstraktu waniliowego, wszystko dokładnie miksujemy.
  • Do papierowych papilotek wkładamy jedną dużą łyżkę ciasta tak by pokryło spód. Na ciasto nakładamy 2 czubate łyżeczki jagód i zalewały dwoma łyżkami ciasta.
  • Wyjmujemy z lodówki kulkę ciasta i ścieramy ją na grubych oczkach. Kruszonką posypujemy nasze babeczki.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut.


Zamiast kruszonki babeczki udekorować możemy bitą śmietaną i jagodami!
Smacznego!

1 komentarz: