wtorek, 3 grudnia 2013

Paszteciki z kapustą i grzybami!

             Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to idealne danie Bożonarodzeniowe! Smakują świetnie same na zimno jak i na ciepło z czerwonym barszczem! Gorąco polecam!


Produkty potrzebne do wykonania ciasta na pierogi:


  • 2 szklanki mąki 
  • pół kostki masła
  • 2,5 deko drożdży
  • 1/8 szklanki ciepłego mleka
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli


Składniki na farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 garście suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz 
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe - małe 
  • 2 małe cebule
  • olej 
  Farsz:

  • Kiszoną kapustę należy przepłukać w zimnej wodzie by straciła trochę na kwaśności. Po odciśnięciu kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnuszka, podlewamy troszkę wodą ( tak do 1/3 wysokości kapusty) polewamy odrobiną oleju i mieszamy.
  •  Grzyby należy namoczyć i kilkukrotnie wypłukać. Kroimy je drobno i wraz z cebulą pokrojoną w piórka dodajemy do garnuszka. 
  • Wstawiamy na mały gaz i dość często mieszamy. Dusimy tak pod przykryciem około 40 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia.

 Ciasto:

  • Rozrabiamy drożdże z letnim mlekiem i połową łyżeczki cukru.
  • Masło rozpuszczamy np. w mikrofalówce.
  • Do przesianej mąki dodajemy sól, masło,1 jajko i rozrobione drożdże. Wszystko mieszamy razem a potem przez chwilę wyrabiamy.
  • Wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Ciasto dzielimy sobie na części i rozwałkowujemy ja na prostokąt ( docinamy nożykiem).
  • Na połowie wykładamy farsz i zawijamy drugą połową bez farszu i zalepiamy.
  • Górne ciasto nacinamy delikatnie nożem na wybraną wielkość pasztecików ( jak na zdjęciu). Nie kroimy do końca- dzięki temu farsz nie wypłynie podczas pieczenia a same paszteciki później się odrywa od siebie :) Wygląda to znaczniej apetyczniej! 
  • Postępujemy tak z całym ciastem i farszem!
  • Paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem- dzięki temu nabiorą ładnego złotego koloru.
  • Pieczemy je w temperaturze 200stopni około 15- 20 minut.
Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Cudowne! Zapisuję przepis, przygotuję na pewno na wigilię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super lecz nie przepadam za kapustą i robiłam z mięsem

    OdpowiedzUsuń