Produkty potrzebne do wykonania ciasta na pierogi:
- 2 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 2,5 deko drożdży
- 1/8 szklanki ciepłego mleka
- pół łyżeczki cukru
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 garście suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe - małe
- 2 małe cebule
- olej
- Kiszoną kapustę należy przepłukać w zimnej wodzie by straciła trochę na kwaśności. Po odciśnięciu kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnuszka, podlewamy troszkę wodą ( tak do 1/3 wysokości kapusty) polewamy odrobiną oleju i mieszamy.
- Grzyby należy namoczyć i kilkukrotnie wypłukać. Kroimy je drobno i wraz z cebulą pokrojoną w piórka dodajemy do garnuszka.
- Wstawiamy na mały gaz i dość często mieszamy. Dusimy tak pod przykryciem około 40 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
- Rozrabiamy drożdże z letnim mlekiem i połową łyżeczki cukru.
- Masło rozpuszczamy np. w mikrofalówce.
- Do przesianej mąki dodajemy sól, masło,1 jajko i rozrobione drożdże. Wszystko mieszamy razem a potem przez chwilę wyrabiamy.
- Wkładamy do lodówki na godzinę.
- Ciasto dzielimy sobie na części i rozwałkowujemy ja na prostokąt ( docinamy nożykiem).
- Na połowie wykładamy farsz i zawijamy drugą połową bez farszu i zalepiamy.
- Górne ciasto nacinamy delikatnie nożem na wybraną wielkość pasztecików ( jak na zdjęciu). Nie kroimy do końca- dzięki temu farsz nie wypłynie podczas pieczenia a same paszteciki później się odrywa od siebie :) Wygląda to znaczniej apetyczniej!
- Postępujemy tak z całym ciastem i farszem!
- Paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem- dzięki temu nabiorą ładnego złotego koloru.
- Pieczemy je w temperaturze 200stopni około 15- 20 minut.
Smacznego!!!
Cudowne! Zapisuję przepis, przygotuję na pewno na wigilię :)
OdpowiedzUsuńSuper lecz nie przepadam za kapustą i robiłam z mięsem
OdpowiedzUsuń