poniedziałek, 15 lipca 2013

Jagodzianki - najlepszy i najprostszy przepis!

Zapraszam dziś na przepyszne jagodzianki! Przygotowanie ich jest dziecinnie proste!

 

Potrzebujemy:
                      na ciasto:
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 70 g masła
  • szczypta soli 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko 
                    na  nadzienie :
  • 400 g jagód
  • 7 łyżek cukru 
                   na kruszonkę :
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 80 g masła 

 Przygotowanie:
  • Do dużego kubka wlewamy cieple mleko i do niego dodajemy drożdże  2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru - całość mieszamy dokładnie i zostawiamy na 10 minut aby drożdże wyrosły. 
  • 1 jako i 1 żółtko razem mieszamy i odlewamy 2 łyżki.
  • Pozostałą mąkę i cukier wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli oraz  wymieszane jaja. Całość zalewamy rozczynem z drożdży i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy masło pocięte na małe kawałeczki i dalej już ręcznie wyrabiamy ciasto.
  • Odstawiamy do rośnięcia na 30 minut.
  • Robimy kruszonkę - na stolnice wysypujemy mąkę i cukier puder, następnie dodajemy masło i wszystko siekamy nożem. Kiedy masło jest posiekane zaczynamy ręczenie je wyrabiać. Robimy kulkę wkładamy ją w woreczek foliowy i wrzucamy do lodówki.
  • Jagody myjemy a następnie mieszamy z cukrem. 
  • Z wyrośniętego ciasta robimy gruby wałeczek i tniemy na 8 części. 
  • Każdą z nich delikatnie rozwałkowujemy ( nie za cienko i nie za grubo ) na kwadrat. Do środka wkładamy 2 łyżki jagód i zlepiamy brzegi. Możemy potem formować jeszcze  w dłoniach ich kształt. Warto by miejsce zalepienia było od spodu podczas pieczenia. 
  • Gotowe jagodzianki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy je pozostałymi 2 łyżami jajka. Wyjmujemy z lodówki kulkę ciasta i ścieramy ją na grubych oczkach. Posypujemy kruszonką bułeczki i ostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Pieczemy 20 minut w 180 stopniach - aż będą złote! 


3 komentarze:

  1. Jutro robie nie ma zmiłuj :D
    Jagodzianki - sam z dzieciństwa, wakacji nad morzem mmniam <3 !

    OdpowiedzUsuń
  2. przepraszam mam pytanie o co chodzi odlewamy 2 łyżki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te dwie łyżki stołowe rozmąconego jajka są potrzebne do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem. Dzięki temu będą miały ładny złoty kolor.

      Usuń