Potrzebujemy:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 70 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 400 g jagód
- 7 łyżek cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 80 g masła
Przygotowanie:
- Do dużego kubka wlewamy cieple mleko i do niego dodajemy drożdże 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru - całość mieszamy dokładnie i zostawiamy na 10 minut aby drożdże wyrosły.
- 1 jako i 1 żółtko razem mieszamy i odlewamy 2 łyżki.
- Pozostałą mąkę i cukier wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli oraz wymieszane jaja. Całość zalewamy rozczynem z drożdży i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy masło pocięte na małe kawałeczki i dalej już ręcznie wyrabiamy ciasto.
- Odstawiamy do rośnięcia na 30 minut.
- Robimy kruszonkę - na stolnice wysypujemy mąkę i cukier puder, następnie dodajemy masło i wszystko siekamy nożem. Kiedy masło jest posiekane zaczynamy ręczenie je wyrabiać. Robimy kulkę wkładamy ją w woreczek foliowy i wrzucamy do lodówki.
- Jagody myjemy a następnie mieszamy z cukrem.
- Z wyrośniętego ciasta robimy gruby wałeczek i tniemy na 8 części.
- Każdą z nich delikatnie rozwałkowujemy ( nie za cienko i nie za grubo ) na kwadrat. Do środka wkładamy 2 łyżki jagód i zlepiamy brzegi. Możemy potem formować jeszcze w dłoniach ich kształt. Warto by miejsce zalepienia było od spodu podczas pieczenia.
- Gotowe jagodzianki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy je pozostałymi 2 łyżami jajka. Wyjmujemy z lodówki kulkę ciasta i ścieramy ją na grubych oczkach. Posypujemy kruszonką bułeczki i ostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach - aż będą złote!
Jutro robie nie ma zmiłuj :D
OdpowiedzUsuńJagodzianki - sam z dzieciństwa, wakacji nad morzem mmniam <3 !
przepraszam mam pytanie o co chodzi odlewamy 2 łyżki?
OdpowiedzUsuńTe dwie łyżki stołowe rozmąconego jajka są potrzebne do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem. Dzięki temu będą miały ładny złoty kolor.
Usuń