Potrzebujemy:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( robiłam również na pełnoziarnistej - i było pyszne!)
- 7 łyżek kakao
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 0,5 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- W jednej misce należy wymieszać wszystkie mokre składniki a w drugiej suche. Do mokrych składników dodajemy pokrojonego banana i całość miksujemy. Po chwili dodajemy cały czas miksując suche składniki i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
- Ciasto udekorować możemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Piekłam je całkiem niedawno ,jest pyszne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, uwielbiam je za te czekoladę :)
OdpowiedzUsuńZamiast kakao dałam roztopioną tabliczkę czekolady deserowej pyszne :D
OdpowiedzUsuńnie wyszlo mi chyba :( ale w kuchni pachnie pysznie :)
OdpowiedzUsuńOj :( a co się stało ?
UsuńWłaśnie robię, ale dałam 4 jaja, bo 2 to jakoś mało...
OdpowiedzUsuńNie wyszło...ciasto opadło, było w piekarniku 50 min.
OdpowiedzUsuńBo za dużo jajek - 2 wystarczą.
Usuńpachnie przyjemnie zobaczymy efet koncowy
OdpowiedzUsuńa jaką blachę dajecie?
OdpowiedzUsuńKasia. Dodałam zamiast bananów jabłka podsmażone na patelni z dodatkiem cynamonu, cukru oraz wanilii, brat aż 3/4 brachy podwinął. Smaczne polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tak smakowało :)
UsuńNa jaką to jest blaszkę przepis?
OdpowiedzUsuńNa dużą keksówkę. Pozdrawiam
UsuńZrobiłam wszystko według przepisu i wyszedł zakalec ;/
OdpowiedzUsuńMoże coś było nie tak z temperaturą pieczenia? To jedno z ciast , które zawsze "wychodzi". Pozdrawiam
Usuń