czwartek, 18 lipca 2013

Gulasz warzywny z fasolką szparagową i młodą kapustą !


Potrzebujemy:
  • 2 machewki
  • 1 średnia cukinia 
  • 2 czerwone papryki 
  • 1 średnia cebula
  • mały kawałeczek pora 
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 garście fasolki szparagowej
  • olej
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól pieprz i papryka słodka 
  •  dodałam również pół małej główki młodej kapusty.
  • można dodać przesmażona kiełbaskę lub parówkę 
   Przygotowanie:
  • Do garnuszka wlewamy  3 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Marchewki również kroimy w kostkę i obsmażamy z cebulką.
  • Myjemy cukinie, pozbawiamy ją włóknistego gniazda nasiennego. Kroimy ją razem ze skórką na drobną kostkę i dodajemy do reszty. Tak samo postępujemy z papryką a kapustę szatkuję.
  • Fasolkę kroimy na mniejsze części a por w plasterki i wszystko razem mieszamy.
  • Całość podlewamy wodą - około 1/2 szklanki wody. Tak by całość mogła się dusić pod przykryciem. Dusimy około 30 minut często mieszając.
  • Kiedy warzywa zmiękną dodajemy puszkę pomidorów.
  • Na koniec całość doprawiamy koncentratem, 2 łyżkami keczupu i przyprawami. 


Danie możemy podać np. z chlebkiem  razowym lub na ryżu! 

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Fajny gulasz... ostatnio tak właśnie miałam ochotę na jakiś pyszny, a u Ciebie taka genialna propozycja.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny gulasz i to ważny, więc nie tak ciężki... Na gorące dni taka miseczka ze świeżym chlebkiem, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile pyszności w jednej miseczce...

    OdpowiedzUsuń
  5. ooooooooooooo, ciekawy, bardzo ciekawy:), kolejny do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis:) fasolka obrodziła w tym roku jak zawsze,więc jutro na obiad ten gulasz wypróbuję...w końcu wszystkie skłądniki rosna na działeczce :)))

    OdpowiedzUsuń