Potrzebujemy:
- 2 machewki
- 1 średnia cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia cebula
- mały kawałeczek pora
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 garście fasolki szparagowej
- olej
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól pieprz i papryka słodka
- dodałam również pół małej główki młodej kapusty.
- można dodać przesmażona kiełbaskę lub parówkę
- Do garnuszka wlewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Marchewki również kroimy w kostkę i obsmażamy z cebulką.
- Myjemy cukinie, pozbawiamy ją włóknistego gniazda nasiennego. Kroimy ją razem ze skórką na drobną kostkę i dodajemy do reszty. Tak samo postępujemy z papryką a kapustę szatkuję.
- Fasolkę kroimy na mniejsze części a por w plasterki i wszystko razem mieszamy.
- Całość podlewamy wodą - około 1/2 szklanki wody. Tak by całość mogła się dusić pod przykryciem. Dusimy około 30 minut często mieszając.
- Kiedy warzywa zmiękną dodajemy puszkę pomidorów.
- Na koniec całość doprawiamy koncentratem, 2 łyżkami keczupu i przyprawami.
Danie możemy podać np. z chlebkiem razowym lub na ryżu!
Smacznego!!!
Fajny gulasz... ostatnio tak właśnie miałam ochotę na jakiś pyszny, a u Ciebie taka genialna propozycja.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Świetny gulasz i to ważny, więc nie tak ciężki... Na gorące dni taka miseczka ze świeżym chlebkiem, pychota!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńIle pyszności w jednej miseczce...
OdpowiedzUsuńooooooooooooo, ciekawy, bardzo ciekawy:), kolejny do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis:) fasolka obrodziła w tym roku jak zawsze,więc jutro na obiad ten gulasz wypróbuję...w końcu wszystkie skłądniki rosna na działeczce :)))
OdpowiedzUsuń