Potrzebujemy:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 duże marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2,5 szklanki bułki tarteej
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- 0,5 szklanki oleju
- 280 g żółtego sera gouda
- pieprz - dość sporo
- sól
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Cukinię należy umyć przeciąć wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach, posypujemy ją solą i pozostawiamy na chwilę. Potem odciskamy nadmiar wody z cukinii ( odciśniętej cukinii miałam 6 szklanek)
- Marchewki oczyszczamy i ścieramy na małych oczkach.
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Ser podobnie ścieramy na dużych oczkach a natkę pietruszki bardzo drobno szatkujemy.
- W dużej misce umieszczamy startą i odciśniętą cukinię a następnie łączymy ją z marchewką, czosnkiem, natką , serem i cebulką.
- Jajka należy roztrzepać i dodać do miski.
- Dodajemy olej i całość mieszamy a następnie dosypujemy bułkę tartą.
- Jeśli konsystencja wyda nam się zbyt luźna to dosypujemy jeszcze troszkę bułki.Trzeba pamiętać że ser gdy się rozpuści to ładnie poskleja nam całość.
- Na koniec dosypujemy przyprawy, proponuję nie żałować pieprzu bo pikantniejszy smakuje lepiej!
- Całość dokładnie wyrabiamy najlepiej ręką i umieszczamy w małej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie była to typowa blacha do pieczenia ciasta drożdżowego lub keksu.
- Pasztet pieczemy w 180stopniach przez 1h i 40 minut. Pasztet trzeba doglądać - kiedy góra będzie ładnie złota o znak że pasztet jest gotowy!
Smacznego!
Zjadłabym. :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny - bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńO rety ,jak to pysznie wygląda ! ;o
OdpowiedzUsuń