środa, 14 sierpnia 2013

Pasztet z cukinii !!!

Dziś zapraszam na przepis na pyszny pasztet z cukinii! Uwielbiam warzywne pasztety i przyznaje że ten jest zdecydowanie najlepszy! Przepis podpatrzony ale lekko zmodyfikowany!


Potrzebujemy:
  • 1 średniej wielkości cukinia 
  • 2 duże marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki bułki tarteej
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • 0,5 szklanki oleju 
  • 280 g żółtego sera gouda
  • pieprz - dość sporo
  • sól
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  Przygotowanie:
  • Cukinię należy umyć  przeciąć wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach, posypujemy ją solą i pozostawiamy na chwilę. Potem odciskamy nadmiar wody z cukinii ( odciśniętej cukinii miałam 6 szklanek)
  • Marchewki oczyszczamy i ścieramy na małych oczkach.
  • Cebulkę kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Ser podobnie ścieramy na dużych oczkach a natkę pietruszki bardzo drobno szatkujemy. 
  • W dużej misce umieszczamy startą i odciśniętą cukinię a następnie łączymy ją z marchewką, czosnkiem, natką , serem i cebulką.
  • Jajka należy roztrzepać i dodać do miski. 
  • Dodajemy olej i całość mieszamy a następnie dosypujemy bułkę tartą. 
  • Jeśli konsystencja wyda nam się zbyt luźna to dosypujemy jeszcze troszkę bułki.Trzeba pamiętać że ser gdy się rozpuści to ładnie poskleja nam całość.
  • Na koniec dosypujemy przyprawy, proponuję nie żałować pieprzu bo pikantniejszy smakuje lepiej! 
  • Całość dokładnie wyrabiamy najlepiej ręką i umieszczamy w małej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie była to typowa blacha do pieczenia ciasta drożdżowego lub keksu. 
  • Pasztet pieczemy w 180stopniach przez 1h i 40 minut. Pasztet trzeba doglądać - kiedy góra będzie ładnie złota o znak że pasztet jest gotowy! 

Smacznego! 

3 komentarze: