Potrzebujemy:
- 300 g kurek
- 5 dużych ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- malutki kawałeczek selera
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- 2 litry bulionu ( może być ten z kostki rosołowej)
- 1 kostka grzybowa
- śmietana 30 %
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
- Kurki należy oczyścić. Najlepiej zalewać wodą i płukać. Czynność powtarzać do pozbycia się piasku.
- Duże kurki kroimy na mniejsze części.
- Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i podsmażamy cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki i wszystko przesmażamy aż kurki zmiękną.
- Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na średnich oczkach tarki.
- Do bulionu wrzucamy warzywa i kostkę grzybową - gotujemy.
- Kiedy warzywa zmiękną dodajemy kurki z cebulką.
- Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę, na koniec przyprawiamy i dodajemy kilka łyżek śmietany.
- Zupkę dekorujemy natką pietruszki!
Smacznego!
zupa z kurek? biorę w ciemno! to musi obłędnie smakować! :) tym bardziej, że jestem fanką grzybowej, a kurki to moje ulubione grzybki :D
OdpowiedzUsuńale musi mieć smak! zupa z kurek, to nie trzeba nikogo zachęcać! już sama wyobraźnia podpowiada "bierz, bierz i jedz!" :]
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda , muszę się wybrać do lasu na kurki bo narobiła mi Pani smaków na taką zupę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
PRZEPYSZNA. tyle mam do powiedzenia. moja ulubiona zupa. tak jak mowicie. smakuje obłędnie
OdpowiedzUsuńTo czas gotować jutro zupkę ,kurki już nazbierane:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis! Zupę z kurek gotuję podobnie. Przed chwilą czytałam jakiś przepis, gdzie były tylko kurki, cebula, bulion, śmietana! Hihihi...
OdpowiedzUsuńZupa przepyszna!
OdpowiedzUsuńWprowadzić musiałam zmiany: nie uznajemy kostek rosołowych i innych polepszaczy :)
Dlatego wywar był naturalny z zielem ang. i liściem laurowym. Dodałam liście lubczyku, świeżo zmielony pieprz i smak był wspaniały, naturalny i zdrowy. :)
Poza tym, polecam gorrrrąco i kurkowo powyższy przepis :)
Cieszę się bardzo że zupa smakuje! Prawda że własny bulion jest zawsze o stokroć lepszy od kostki! Pozdrawiam!
UsuńUcieszylam sie ,czytajac ten przepis .Taka zupe gotowala moja babcia,mama i ja.Nie ma lepszego.Czasem nie dawalo sie ani bulionu,ani kostki ,kurki dawaly swoj smak zupie.
OdpowiedzUsuń