piątek, 7 czerwca 2013

Pizza na grubym cieście

Dziś pizza na grubym cieście! Robi się ją bardzo szybko, jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składnikiem może być wszystko na co mamy ochotę  lub to co aktualnie mamy w lodówce:)  Dzielę się przepisem na ciasto na pizzę a resztę możesz skomponować sama :)






Potrzebujemy:

Składniki na ciasto : pizza na grubym cieście - średnia ( jak na zdjęciu!) na dużą należy podwoić  ilość składników. 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ćwierć kostki drożdży 
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli i cukry
  • zioła prowansalskie
Składniki na sos:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • szczypta cukru
  • woda
Składniki na wierzch pizzy:
  • szynka
  • pieczarki 
  • cebula pokrojona w piórka
  • ser żółty starty na tarce
  • mozzarella pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

Ciasto:
  •  Do letniej wody należy skruszyć drożdże i dodać pół łyżeczki cukru, następnie wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli i ziołami. Wlewamy zaczyn z drożdży i olej.
  • Wszystko mieszamy a następnie wyrabiamy przez kilka minut.
  • Jeśli zbytnio lepi się do rąk podsypujemy je mąką.
  • Po wyrobieniu ciasto należy od razu rozwałkować na blasze. Ciasto ma być grube! Jeśli wolisz cieńsze to po prostu rozwałkuj je bardziej! Ja nie czekam aż zacznie wyrastać, szybko przechodzę do następnych czynności.
Sos:
  • Do miseczki wykładam dwie duże łyżki koncentratu pomidorowego i stopniowo mieszając dodaje wodę aż sos będzie bardzo płynny.
  • Wyciskam do sosu ząbek czosnku, dodaję szczyptę cukru i zioła. Sos gotowy!
Na ciasto wylewam sos a następnie posypuję pizzę startym żółtym serem. W dalszej kolejności nakładam wędlinę, pieczarki, cebulę i mozzarellę pokrojona w kostkę.
 Całość piekę w 220 stopniach przez około 15 minut - trzeba doglądać ! 

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie, aczkolwiek ja robię nieco cieńsze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam właśnie grube ciasto, jako jedna z nielicznych:). Mój mąż np. zawsze zostawia brzegi pizzy, podczas gdy ja z całej pizzy mogłabym zjeść tylko te brzeżki/ ogryzki:). Bo ciacho pizzowe jest pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można ciasto odstawić na jakiś czas żeby wyrosło >???

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry przepis - robię wg niego, ciasto grube po brzegi :) nic tylko palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 41 years old VP Accounting Jedidiah Laver, hailing from Port McNicoll enjoys watching movies like "Resident, The" and Yo-yoing. Took a trip to Historic City of Meknes and drives a 4Runner. wizyta

    OdpowiedzUsuń