poniedziałek, 1 lipca 2013

Łaciate muffiny orzechowe z bitą śmietaną i toffi!

Dziś najlepsze babeczki orzechowej jakie jadłam! Toffi jest idealnym połączeniem z orzechami, dlatego naprawdę warto wykorzystać go do dekoracji! To taka kropka nad "i" w tym przepisie :)

Babeczki orzechowe z toffi. 
 Potrzebujemy:
  • 125g Kasi 
  • 1,5 szklanki i 1 łyżka mąki
  •  2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 puszka masy orzechowej np. bakaland
  • 2 garści orzechów włoskich
  • bita śmietana
  • sos toffi
 Przygotowanie:
  • W garnku rozpuszczamy masło razem z cukrami. Pozostawiamy  do wystygnięcia.
  • Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do miski i dodajemy mleko i jajka. Następnie dodajemy przestudzone masło i wszystko dokładnie miksujemy. 
  • Masę rozlewamy na pół do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej masy 2 łyżki kakao i miksujemy osobno.
  • Do białej masy dodajemy pokruszone orzechy.
  • Do papierowych papilotek wkładamy jedną dużą łyżkę białego ciasta tak by pokryło spód. Na ciasto wkładamy łyżeczkę masy orzechowej i zalewały łyżką ciasta kakaowego i łyżeczką ciasta białego. Dzięki takiemu połączeniu otrzymamy piękne łaciate babeczki.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut.
  • Przestudzone muffinki dekorujemy bitą śmietaną i polewamy sosem toffi.
Babeczki orzechowe z toffi.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mmmm ,wygląda pysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, wygląda rewelacyjnie, aż chce się jeść! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Toffi na wierzchu kusi bardzo...!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wypasione te muffiny:) Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam jak już mówiłam smakowity <3 !
    Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje,

    pozdrawiam
    twowayto.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń