Dziś najlepsze babeczki orzechowej jakie jadłam! Toffi jest idealnym połączeniem z orzechami, dlatego naprawdę warto wykorzystać go do dekoracji! To taka kropka nad "i" w tym przepisie :)
Potrzebujemy:
- 125g Kasi
- 1,5 szklanki i 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 puszka masy orzechowej np. bakaland
- 2 garści orzechów włoskich
- bita śmietana
- sos toffi
- W garnku rozpuszczamy masło razem z cukrami. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do miski i dodajemy mleko i jajka. Następnie dodajemy przestudzone masło i wszystko dokładnie miksujemy.
- Masę rozlewamy na pół do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej masy 2 łyżki kakao i miksujemy osobno.
- Do białej masy dodajemy pokruszone orzechy.
- Do papierowych papilotek wkładamy jedną dużą łyżkę białego ciasta tak by pokryło spód. Na ciasto wkładamy łyżeczkę masy orzechowej i zalewały łyżką ciasta kakaowego i łyżeczką ciasta białego. Dzięki takiemu połączeniu otrzymamy piękne łaciate babeczki.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut.
- Przestudzone muffinki dekorujemy bitą śmietaną i polewamy sosem toffi.
Smacznego!
Mmmm ,wygląda pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńMmmm, wygląda rewelacyjnie, aż chce się jeść! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńToffi na wierzchu kusi bardzo...!:)
OdpowiedzUsuńAle wypasione te muffiny:) Pychotka
OdpowiedzUsuńMniam jak już mówiłam smakowity <3 !
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje,
pozdrawiam
twowayto.blogspot.com