Potrzebujemy :
- Grzyby
- 1 średnia cebulka
- 1 łyżka masła
- śmietana 30 %
- 0,5 kostki rosołowej lub grzybowej
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Grzyby należy umyć pokroić na mniejsze części i podgotować około 10 minut. Odcedzić ale wody nie wylewać!
- Cebulkę kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na masełku, gdy się zeszkli dodajemy do niej grzybki i wszystko chwilkę smażymy.
- Odlewamy szklankę wody grzybowej i rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej a następnie całość wylewamy na patelnię. Chwilę mieszamy, zmniejszamy gaz i przykrywamy przykrywką tak by całość mogła się dusić około 10 min.
- Mieszamy co jakiś czas i na koniec doprawiamy 2 łyżkami śmietany, solą i pieprzem. Można dodać również posiekaną natkę pietruszki!
Smacznego!!!
Takim obiadkiem bym nie pogardziła!:)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zbierać grzybki a potem się nimi zajadać ;)
Ja mam inny przepis na sos ze świeżych grzybów ;)
Nazwałem go "Pożegnanie lata". Co w tym szczególnego? Zaczynają dojrzewać orzechy włoskie i czas ciepłych wieczorów z zimnym piwem, ma się ku końcowi ;)
A oto on.
Składniki:
grzyby najlepiej jadalne
cebula średnia
3 łyżki masła
śmietana tylko 12% - 200g
pół szklanki odchudzonego mleka ( 0,5% - 1,5%)
pół szklanki jasnego piwa ( jeśli robią to faceci.... to tak jak poczęstować kumpla, sorki;))
3-4 orzechy włoskie świeże
zielona pietruszka
sól, pieprz bez kostek rosołowych Bo po co ...? )
Przygotowanie:
Grzybki pięknie czyścimy z runa leśnego.Kroimy na fajne kawałki i myjemy pod zimną wodą.Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 4-5 minut.Durszlak, zimna woda.
Cebulkę rozbieramy z niepotrzebnych sukienek i rżniemy na kosteczkę.
Na patelnię wrzucamy masełko a następnie cebulkę. Szklij się malutka, szklij....
W odpowiednim garnku( gęsiarka najlepsza) łączymy grzybki i cebulkę, dodajemy śmietanę i pieprz.
Mieszamy aby po chwili dodać mleko. Z wyczuciem... bo to stanowi o słodko- kwaśnym smaku potrawy!
W prasce do czosnku przeciskamy orzechy.Najlepsze świeże i obrane ze skórki.Te wysuszone dodadzą nutkę goryczy, lecz nadają się również.
Do całości dodajemy piwo cały czas wolno mieszając.
Na koniec posiekaną natkę pietruszki.
Cudowny posmak leśnych grzybów z nutą włoskiego orzecha i ulubionego piwa ;)
Polecam!
Witam! Chętnie wypróbuję Twój przepis !
UsuńSuper przepis, ja zawsze dodaję odrobinę suszonych grzybów dla lepszego aromatu!
OdpowiedzUsuń