poniedziałek, 30 września 2013

Sos grzybowy ze świeżych grzybów!

Zapraszam na pyszny sos grzybowy ze świeżo zebranych podgrzybków. Sos świetnie nadaje się do mięs, ziemniaków i wszelkiego rodzaju klusek czy makaronów!


Potrzebujemy :
  • Grzyby 
  • 1 średnia cebulka 
  • 1 łyżka masła
  • śmietana 30 %
  • 0,5 kostki rosołowej lub grzybowej
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki 
 
 
 Przygotowanie:
  • Grzyby należy umyć pokroić na mniejsze części i podgotować około 10 minut. Odcedzić ale wody nie wylewać!
  • Cebulkę kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na masełku, gdy się zeszkli dodajemy do niej grzybki i wszystko chwilkę smażymy.
  • Odlewamy szklankę wody grzybowej i rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej a następnie całość wylewamy na patelnię. Chwilę mieszamy, zmniejszamy gaz i przykrywamy przykrywką tak by całość mogła się dusić około 10 min.
  • Mieszamy co jakiś czas i na koniec doprawiamy 2 łyżkami śmietany, solą i pieprzem. Można dodać również posiekaną natkę pietruszki! 
Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Takim obiadkiem bym nie pogardziła!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    Uwielbiam zbierać grzybki a potem się nimi zajadać ;)
    Ja mam inny przepis na sos ze świeżych grzybów ;)
    Nazwałem go "Pożegnanie lata". Co w tym szczególnego? Zaczynają dojrzewać orzechy włoskie i czas ciepłych wieczorów z zimnym piwem, ma się ku końcowi ;)
    A oto on.

    Składniki:
    grzyby najlepiej jadalne
    cebula średnia
    3 łyżki masła
    śmietana tylko 12% - 200g
    pół szklanki odchudzonego mleka ( 0,5% - 1,5%)
    pół szklanki jasnego piwa ( jeśli robią to faceci.... to tak jak poczęstować kumpla, sorki;))
    3-4 orzechy włoskie świeże
    zielona pietruszka
    sól, pieprz bez kostek rosołowych Bo po co ...? )
    Przygotowanie:

    Grzybki pięknie czyścimy z runa leśnego.Kroimy na fajne kawałki i myjemy pod zimną wodą.Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 4-5 minut.Durszlak, zimna woda.
    Cebulkę rozbieramy z niepotrzebnych sukienek i rżniemy na kosteczkę.
    Na patelnię wrzucamy masełko a następnie cebulkę. Szklij się malutka, szklij....
    W odpowiednim garnku( gęsiarka najlepsza) łączymy grzybki i cebulkę, dodajemy śmietanę i pieprz.
    Mieszamy aby po chwili dodać mleko. Z wyczuciem... bo to stanowi o słodko- kwaśnym smaku potrawy!
    W prasce do czosnku przeciskamy orzechy.Najlepsze świeże i obrane ze skórki.Te wysuszone dodadzą nutkę goryczy, lecz nadają się również.
    Do całości dodajemy piwo cały czas wolno mieszając.
    Na koniec posiekaną natkę pietruszki.

    Cudowny posmak leśnych grzybów z nutą włoskiego orzecha i ulubionego piwa ;)
    Polecam!


    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, ja zawsze dodaję odrobinę suszonych grzybów dla lepszego aromatu!

    OdpowiedzUsuń