Potrzebujemy: dla dwóch osób
- 2 jajka
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 4 plasterki wędlinki
- mała kosteczka sera żółtego
- mleko lub śmietana 36 %
- 1 kromka chleba
- szczypiorek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kromkę chleba kroimy na pół i wykładamy nią spód dwóch naczynek. Na chlebek wlewamy 1 łyżkę mleka.
- Na chlebek układamy pocięty na mniejsze kawałeczki boczek i posypujemy go startym żółtym serem, zalewamy 1 łyżką mleka.
- Następna warstwa to pokrojona wędlinka a na nią znów ser i mleko.
- Na samą górę wbijamy jajko, które solimy i pieprzymy.
- Kokilki wstawiam do piekarnika na 10 minut w temperaturze 150 stopni - gotowe są kiedy zetnie się białko a żółtko jest jeszcze płynne.
- Na koniec posypuję świeżym szczypiorkiem!
Smacznego!
Bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubię takie jajeczka i robię na różne sposoby :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i smaczny pomysł na śniadanko :))
OdpowiedzUsuń