środa, 17 lipca 2013

Zapiekane jajka!

Zapiekane jajka to idealne niedzielne śniadanie!


Potrzebujemy:  dla dwóch osób
  • 2 jajka
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 4 plasterki wędlinki 
  • mała kosteczka sera żółtego
  • mleko lub śmietana 36 %
  • 1 kromka chleba 
  • szczypiorek 
  • sól i pieprz 

 Przygotowanie:
  • Kromkę chleba kroimy na pół i wykładamy nią spód dwóch naczynek. Na chlebek wlewamy 1 łyżkę mleka.
  • Na chlebek układamy pocięty na mniejsze kawałeczki boczek i posypujemy go startym żółtym serem, zalewamy 1 łyżką mleka.
  • Następna warstwa to pokrojona wędlinka a na nią znów ser i mleko. 
  • Na samą górę wbijamy jajko, które solimy i pieprzymy.
  • Kokilki wstawiam do piekarnika na 10 minut w temperaturze 150 stopni - gotowe są kiedy zetnie się białko a żółtko jest jeszcze płynne. 
  • Na koniec posypuję świeżym szczypiorkiem! 


Smacznego!

3 komentarze: