piątek, 28 czerwca 2013

Leczo!

Pyszne warzywne danie, które robi się szybko i pasuje idealnie do ryżu jak i pieczywa! Leczo to potrawa węgierska, rodzaj  ragout warzywnego z pomidorów i świeżej papryki.


Potrzebujemy:
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • pieprz
  • sól
  • mielona słodka i ostra papryka 
  • zioła prowansalskie

  Przygotowanie:
  • Myjemy cukinie, pozbawiamy ją włóknistego gniazda nasiennego. Kroimy ją razem ze skórką na drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dobrze jest podsmażać już w garnuszku.
  • Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cebulkę. Przez praskę przeciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy.Chwilkę wszystko podsmażamy. Jeśli chcemy żeby danie było bardziej zamaszyste możemy dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki ale nie jest to konieczne. Jeśli lubisz możesz wkroić kiełbaskę lub parówki :)
  • Podlewamy całość wodą i dusimy.
  • Kiedy warzywa zmiękną dodaję całą puszkę pomidorów razem z zalewą. Dusimy jeszcze chwilę i całość doprawiamy dużą ilością słodkiej papryki i pieprzu!
  • Zioła są nie konieczne - ja dodaje małą ilość. 

Danie możemy podać np. z chlebkiem  razowym lub na ryżu!


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam leczo!:) U mnie zawsze z dodatkiem kiełbaski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za leczo, węgierskiego nie robiłam ale chodzi za mną ta podstawowa wersja, w domu zawsze popełniam je z cukinią, podobnie jak Ty, a dla moich chłopaków dorzucam jeszcze kiełbachę :) Nigdy nie dodawałam marchewki za to.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne wykonanie :) Polecam też moją wersję - Leczo.net.pl :)

    OdpowiedzUsuń