Potrzebujemy:
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- pieprz
- sól
- mielona słodka i ostra papryka
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Myjemy cukinie, pozbawiamy ją włóknistego gniazda nasiennego. Kroimy ją razem ze skórką na drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dobrze jest podsmażać już w garnuszku.
- Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cebulkę. Przez praskę przeciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy.Chwilkę wszystko podsmażamy. Jeśli chcemy żeby danie było bardziej zamaszyste możemy dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki ale nie jest to konieczne. Jeśli lubisz możesz wkroić kiełbaskę lub parówki :)
- Podlewamy całość wodą i dusimy.
- Kiedy warzywa zmiękną dodaję całą puszkę pomidorów razem z zalewą. Dusimy jeszcze chwilę i całość doprawiamy dużą ilością słodkiej papryki i pieprzu!
- Zioła są nie konieczne - ja dodaje małą ilość.
Danie możemy podać np. z chlebkiem razowym lub na ryżu!
Smacznego!
Uwielbiam leczo!:) U mnie zawsze z dodatkiem kiełbaski:)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za leczo, węgierskiego nie robiłam ale chodzi za mną ta podstawowa wersja, w domu zawsze popełniam je z cukinią, podobnie jak Ty, a dla moich chłopaków dorzucam jeszcze kiełbachę :) Nigdy nie dodawałam marchewki za to.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne wykonanie :) Polecam też moją wersję - Leczo.net.pl :)
OdpowiedzUsuń