środa, 19 czerwca 2013

Kluski śląskie !

To jedne z naszych ulubionych dań! Kluski robi się stosunkowo szybko i łatwo. Ja zawsze wykorzystuje niezjedzone ziemniaczki z obiadu. Ważne żeby ziemniaki były zimne, dlatego ja swoje kluski robię z "wczorajszych" kartofelków.


Potrzebujemy:
  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • proszek do pieczenia

 Przygotowanie:
  • W misce uklepujemy nasze ziemniaczki, następnie dzielimy całość na 4 części i jedną z nich wyjmujemy. Na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i 1 płaską  łyżeczkę proszku do pieczenia.
  •  Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolite ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk ( w razie potrzeby podsypuj mąką ziemniaczaną).
  • Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulkę, którą delikatnie należy spłaszczyć i na środku robimy małe wgłębienie.
  • Kluski wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i od wypłynięcia gotujemy 3 minuty.

Smacznego!

1 komentarz: