Produkty potrzebne do wykonania ciasta na pierogi:
- 2 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 2,5 deko drożdży
- 1/8 szklanki ciepłego mleka
- pół łyżeczki cukru
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 garście suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- 2 małe cebule
- olej
- Kiszoną kapustę należy przepłukać w zimnej wodzie by straciła trochę na kwaśności. Po odciśnięciu kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnuszka, podlewamy troszkę wodą ( tak do 1/3 wysokości kapusty) polewamy odrobiną oleju i mieszamy.
- Grzyby należy namoczyć i kilkukrotnie wypłukać. Kroimy je drobno i wraz z cebulą pokrojoną w piórka dodajemy do garnuszka.
- Wstawiamy na mały gaz i dość często mieszamy. Dusimy tak pod przykryciem około 40 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
- Rozrabiamy drożdże z letnim mlekiem i połową łyżeczki cukru.
- Masło rozpuszczamy np. w mikrofalówce.
- Do przesianej mąki dodajemy sól, masło,1 jajko i rozrobione drożdże. Wszystko mieszamy razem a potem przez chwilę wyrabiamy.
- Wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka na pierożki. Na każde kółeczko nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy. I tak postępujemy ze wszystkimi. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pędzelkiem smarujemy je roztrzepanym jajkiem - dzięki temu nabiorą ładnego złotego koloru. Pieczemy je w temperaturze 200stopni około 15- 20 minut.
Jakiś czas temu je robiłam i wyszły przepyszne ! :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń