poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Dziś zapraszam na pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi te są bardzo proste w przygotowaniu i smakują wybornie z czerwonym barszczem!




 Produkty potrzebne do wykonania ciasta na pierogi:

  • 2 szklanki mąki 
  • pół kostki masła
  • 2,5 deko drożdży
  • 1/8 szklanki ciepłego mleka
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli


Składniki na farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 garście suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz 
  • 2 małe cebule
  • olej 


 Farsz:
  • Kiszoną kapustę należy przepłukać w zimnej wodzie by straciła trochę na kwaśności. Po odciśnięciu kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnuszka, podlewamy troszkę wodą ( tak do 1/3 wysokości kapusty) polewamy odrobiną oleju i mieszamy.
  •  Grzyby należy namoczyć i kilkukrotnie wypłukać. Kroimy je drobno i wraz z cebulą pokrojoną w piórka dodajemy do garnuszka. 
  • Wstawiamy na mały gaz i dość często mieszamy. Dusimy tak pod przykryciem około 40 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto:
  • Rozrabiamy drożdże z letnim mlekiem i połową łyżeczki cukru.
  • Masło rozpuszczamy np. w mikrofalówce.
  • Do przesianej mąki dodajemy sól, masło,1 jajko i rozrobione drożdże. Wszystko mieszamy razem a potem przez chwilę wyrabiamy.
  • Wkładamy do lodówki na godzinę.

Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka na pierożki. Na każde kółeczko nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy. I tak postępujemy ze wszystkimi. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  i pędzelkiem smarujemy je roztrzepanym jajkiem - dzięki temu nabiorą ładnego złotego koloru. Pieczemy je w temperaturze 200stopni około 15- 20 minut.


2 komentarze: