poniedziałek, 17 czerwca 2013

Muffinki z truskawkami i bitą śmietaną!

Dziś muffinki a innymi słowy babeczki! Na nadzienie do takich babeczek wykorzystać możemy praktycznie wszystko, zarówno owoce jak i czekoladę. Muffinki z truskawkami to świetny letni deser.

Babeczki z truskawkami

 Potrzebujemy:
  • 125g Kasi 
  • 1,5 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • truskawki
Babeczki z truskawkami

 Przygotowanie:
  • W garnku rozpuszczamy masło razem z cukrami. Pozostawiamy  do wystygnięcia.
  • Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do miski i dodajemy mleko i jajka. Następnie dodajemy przestudzone masło i kilka kropel ekstraktu waniliowego, wszystko dokładnie miksujemy.
  • Do papierowych papilotek wkładamy jedną dużą łyżkę ciasta tak by pokryło spód. Na ciasto wkładamy pokrojony na ćwiartki truskawki i zalewały dwoma łyżkami ciasta.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut.
  • Przestudzone maffinki dekorujemy bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. 
Babeczki z truskawkami

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz