Potrzebujemy:
- 125g Kasi
- 1,5 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- odrobina ekstraktu waniliowego
- truskawki
Przygotowanie:
- W garnku rozpuszczamy masło razem z cukrami. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do miski i dodajemy mleko i jajka. Następnie dodajemy przestudzone masło i kilka kropel ekstraktu waniliowego, wszystko dokładnie miksujemy.
- Do papierowych papilotek wkładamy jedną dużą łyżkę ciasta tak by pokryło spód. Na ciasto wkładamy pokrojony na ćwiartki truskawki i zalewały dwoma łyżkami ciasta.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut.
- Przestudzone maffinki dekorujemy bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz