Potrzebujemy:
Farsz:
- 0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 stołowa łyżka masła
- 1/2 łyżki soli
- 1 szklanka wrzącej wody
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia farszu. Do ugotowanych i zmielonych ziemniaków dodajemy ser oraz dwie cebule które wcześniej kroimy w kostkę i smażymy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy dużą ilość soli i pieprzu. Farsz musi być wyraźny w smaku i dość pikantny.
- Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ja z solą. W środku robimy dziurę i do niej wkładamy łyżkę masła, zalewamy szklanką wrzącej wody. Na początku mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki a potem już wyrabiamy dłońmi.
- Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy kółka na pierożki. Do każdego wkładamy łyżkę farszu. Wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i po 3 minutach od wypłynięcia wyjmujemy.
- Ja podaję je z smażoną kiełbaską.
Smacznego!
Mmmmm ! :)
OdpowiedzUsuńhej :) Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu o adresie: http://studenci-gotuja.blogspot.com/ Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń