niedziela, 9 czerwca 2013

Pierogi ruskie

Dziś moje ulubione pierogi!



 Potrzebujemy:

Farsz:
  • 0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków
  • 200 g twarogu  półtłustego
  • 2 cebule
  • sól 
  • pieprz 
Ciasto :
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 stołowa łyżka masła
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od zrobienia farszu. Do ugotowanych i zmielonych ziemniaków dodajemy ser oraz dwie cebule które wcześniej kroimy w kostkę i smażymy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy dużą ilość soli i pieprzu. Farsz musi być wyraźny w smaku i dość pikantny. 
  • Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ja z solą. W środku robimy dziurę i do niej wkładamy łyżkę masła, zalewamy szklanką wrzącej wody. Na początku mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki a potem już wyrabiamy dłońmi. 
  • Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy kółka na pierożki. Do każdego wkładamy łyżkę farszu. Wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i po 3 minutach od wypłynięcia wyjmujemy.
  •  Ja podaję je z smażoną kiełbaską.



Smacznego!


2 komentarze:

  1. hej :) Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu o adresie: http://studenci-gotuja.blogspot.com/ Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń