czwartek, 13 czerwca 2013

Eklerki

Dziś przepis na pyszne eklerki! To kolejny szybki i prosty przepis z tanimi składnikami!


Potrzebujemy:
  • szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 500 ml śmietana 30% lub 36%
  • gotowa polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
 Przygotowanie:
  • Do garnuszka wlewamy szklankę wody i dodajemy pół kostki masła. Wszystko razem gotujemy aż masło całkowicie się rozpuści.Wsypujemy szklankę mąki i wszystko mieszamy tak długo aż ciasto zrobi się jednolite, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy na około 10 minut do przestygnięcia. 
  • 4 jajka należy lekko roztrzepać i dodać wystudzone ciasto i wszystko chwilę miksować aż ciasto będzie jednolity bez grudek. 
  • Na blachę wylewamy troszkę wody i układamy papier do pieczenia. Na papier dużą łyżką nakładamy ciasto na eklerki. Pamiętajmy aby nie formować zbyt dużych eklerek ponieważ one bardzo urosną w trakcie pieczenia. Wystarczy jedna nie pełna duża łyżka stołowa, ważne jest też zachowanie sporych  odstępów.
  • Eklerki pieczemy w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut - muszą być rumiane. 
  • Po upieczeniu pozostawiamy eklerki w wyłączonym zamkniętym piekarniku jeszcze na 5 minut a na następne 5 minut uchylam lekko drzwiczki. Dzięki temu eklerki studzą się stopniowo i nie grozi nam że ciasto opadnie.
  • Wyjmuję kroję nożem na pół i układam na blasze. 
  • Do dużej misi wlewam śmietanę i miksuję ją z 6 łyżkami cukru pudru. Możemy dodać również śmietan-fix do utrzymania efektu ubicia. 
  • Ubitą śmietanę nakładamy do wnętrza eklerek i przykrywamy górną częścią ciasteczka.
  • Na koniec całość polewamy roztopioną czekoladą i gotowe!
Z podanego przepisu uzyskamy około 25  średniej wielkości eklerek!

Ptysie
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Od dłuższego czasu chodza za mną takie eklerki albo ptysie :)

    OdpowiedzUsuń