Potrzebujemy: na 4 porcje
- 1 opakowanie makaronu penne
- 3/4 szklanki mleka
- 3 trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym
- małą kosteczkę sera żółtego gouda
- świeży szpinak około 150g
- łosoś wędzony 100-150g
- 1 łyżka śmietany 12%
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.
- Na patelnię wlewamy 3/4 szklanki mleka i podgrzewamy. Do gorącego mleka dodajemy rozdrobniony serek topiony i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Następnie wsypujemy wcześniej umyty szpinak i kiedy on już zmniejszy swoją objętość dodajemy pokrojonego na małe kawałeczki łososia oraz starty ser gouda. Wszystko mieszamy tak długo aż ser ładnie się rozpuści.
- Sos właściwie mamy już gotowy, aby był bardziej kremowy dodaj łyżkę śmietany!
- Do garnuszka wrzucamy odsączony makaron i zalewamy go sosem z patelni, mieszamy przez chwilkę by sos ładnie oblepił penne :)
- Gotowe! Jeśli nie lubisz łososia - to po prostu pomiń go a danie i tak będzie pyszne :)
Smacznego!
Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród – wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)