czwartek, 20 czerwca 2013

Penne z sosem serowo-łososiowym i szpinakiem!

Danie niezwykle pyszne a i szybkie! Może i nie należy do lekkiej kuchni ale już niewielka porcja daje uczucie sytości :) Gorąco polecam bo pyszne!

Makaron z sosem serowym.

Potrzebujemy: na 4 porcje
  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym
  • małą kosteczkę  sera żółtego gouda 
  • świeży szpinak około 150g 
  • łosoś wędzony 100-150g
  • 1 łyżka śmietany 12%
Makaron z sosem serowym.

 Przygotowanie:
  • Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.
  • Na patelnię wlewamy 3/4 szklanki mleka i podgrzewamy. Do gorącego mleka dodajemy rozdrobniony serek topiony i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Następnie wsypujemy wcześniej umyty szpinak i kiedy on już zmniejszy swoją objętość dodajemy pokrojonego na małe kawałeczki łososia oraz starty ser gouda. Wszystko mieszamy tak długo aż ser ładnie się rozpuści.
  • Sos właściwie mamy już gotowy, aby był bardziej kremowy dodaj łyżkę śmietany!
  • Do garnuszka wrzucamy  odsączony makaron i zalewamy go sosem z patelni, mieszamy przez chwilkę by sos ładnie oblepił penne :) 
  • Gotowe! Jeśli nie lubisz łososia - to po prostu pomiń go a danie i tak będzie pyszne :) 


Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród – wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)

    OdpowiedzUsuń