wtorek, 25 czerwca 2013

Łaciate muffinki czekoladowe!


Potrzebujemy:

  • 125g Kasi 
  • 1,5 szklanki i 1 łyżka mąki
  •  2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 puszka masy czekoladowej
 Przygotowanie:

  • W garnku rozpuszczamy masło razem z cukrami. Pozostawiamy  do wystygnięcia.
  • Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do miski i dodajemy mleko i jajka. Następnie dodajemy przestudzone masło i wszystko dokładnie miksujemy. 
  • Masę rozlewamy na pół do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej masy 2 łyżki kakao i miksujemy osobno.
  • Do papierowych papilotek wkładamy jedną dużą łyżkę białego ciasta tak by pokryło spód. Na ciasto wkładamy łyżeczkę masy czekoladowej i zalewały łyżką ciasta kakaowego i łyżeczką ciasta białego. Dzięki takiemu połączeniu otrzymamy piękne łaciate babeczki.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut.
  • Przestudzone maffinki dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.


Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Kasia to nie masło, to margaryna czyli sztucznie utwardzone tłuszcze roślinne. Jeśli ją rozpuszczamy to równie dobrze, a nawet dużo zdrowiej byłoby użyć oleju rzepakowego - ma neutralny smak i najlepszy skład tłuszczowy.

    OdpowiedzUsuń