Produkty potrzebne do wykonania ciasta w blasze o wymiarach 25x36
Biszkopt:
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 jajek
- 1 łyżeczka oleju
- 1 budyń o smaku śmietankowym
- 2 łyżki mąki pszennej
- mleko
- 1/2 kostki masła
- Truskawki
- Gotowa polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady
Wykonanie:
- Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: należy oddzielić żółtka od białek, następnie ubić białka ze szczyptą soli.Stopniowo do białek dosypujemy cukier ciągle mieszając a potem pojedynczo dodajemy żółtka z łyżeczką oleju . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Ważne, aby mąkę z masą łączyć mieszając delikatnie łyżką, tak aby piana nie opadła. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy masę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Gdy biszkopt zrobi się złoty pozostawiamy go do wystudzenia w piekarniku aby nie opadł.
- Robimy budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, do szklanki w której rozrabiamy budyń dodajemy 2 łyżki mąki i i gotujemy wszystko razem. Kiedy masa przestygnie ucieramy ją z masłem. Do zmiksowanego masła dodajemy po łyżce budyniu i tak robimy z całością masy.
- Kroimy truskawki np. na połówki.
- Biszkopt rozcinamy na pół, na dolną część wylewamy troszkę czekolady i równomiernie ją rozprowadzamy a następnie układamy na niej truskawki i wkładamy na chwilę do lodówki aby czekolada stężała.
- Potem wylewamy krem budyniowy i przykładamy całość pozostałym biszkoptem, na niego wylewamy czekoladę i układamy truskawki.
- Całość polałam jeszcze czekoladą dla dekoracji.
Piękne ciasto, wygląda bardzo smakowicie!!! Uwielbiam truskawki z czekoladą, pyszne połączenie. Pozdrawiam. Spróbuję przepisu na pewno !!!
OdpowiedzUsuń