czwartek, 15 sierpnia 2013

Tarta ze śliwkami czyli kruche ciasto śliwkowe !

Przepis na pyszne i szybkie ciasto z dodatkiem świeżych śliwek, choć i te mrożone czy z kompotu też będą dobre.


Potrzebujemy : na ciasto
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 125g  masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 12% ( robiłam raz bez śmietany i też było ok)
  • śliwki - ilość wg uznania 
  • cukier puder wg uznania - jeśli śliwki są słodkie to symboliczną ilość. 
         na kruszonkę :
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 80 g masła

Przygotowanie:

  •  Robimy kruszonkę - na stolnice wysypujemy mąkę i cukier puder, następnie dodajemy masło i wszystko siekamy nożem. Kiedy masło jest posiekane zaczynamy ręczenie je wyrabiać. Robimy kulkę wkładamy ją w woreczek foliowy i wrzucamy do lodówki. 
  • Co do ciasta, mam na niego świetny sposób : do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i na końcu masło pokrojone w małe kawałeczki. I ciasto wyrabiam mikserem :) Miksuję aż masło połączy się z mąką a następnie dodaję 3 żółtka i znów wszystko miksuję. Wyjmuję pióra miksera i ręcznie wyrabiam chwilkę i  formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na 30 minut żeby łatwiej było wylepić formę. Kulę następnie dzielę na 4 części.
  •  3/4 ciasta  wylepiamy na formę i widelcem robimy nakłucia na całości.
  • Oczyszczone śliwki i pozbawione pestek kroję na mniejsze części i układam na cieście. Całość śliwek posypuje cukrem pudrem, jego ilość zależy od tego jak słodkie są śliwki.
  • Pozostałą 1/4 ciasta ścieram na dużych oczkach na śliwki. Dzięki temu śliwki są jak w cieście a nie tylko pod chrupiącą kruszonką :)
  • Wyjmujemy z lodówki kulkę ciasta i ścieramy ją na grubych oczkach. Posypujemy kruszonką całe ciasto.
  • Wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 25-30 minut. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. moje ulubione letnie ciasto, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba przesadziłem trochę z masłem ale to dobrze bo nie wyszła zbyt kruche, takiego nie lubię. Dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń