Potrzebujemy:
- 3 białka
- 250 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :
- Ustawiamy garnuszek na mały gaz i dodajemy do niego masło. Gdy całkowicie się rozpuści wsypujemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy całość. Masa jest gęsta ale dość sypka- taka ma być. Studzimy!
- Ubijamy białka na sztywną piane i pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez chwilę.
- Do białek dodajemy masę kokosowa i wszystko razem mieszamy. Jeśli masa jest zbyt lejąca dodajemy jeszcze troszkę mąki i wiórków. A jeśli zbyt gęsta odrobinę mleka.
- Na wyłożoną papierem blaszkę nakładamy dużą łyżką kleksy masy. Formujemy w ten sposób ciasteczka. Moje są niezbyt duże dzięki czemu jest ich więcej - cała blaszka.
- Pieczemy w 180 stopniach góra- dół przez 12 - 15 minut. Kiedy będą już pięknie złote to znak że to już! Wyłączamy piekarnik otwieramy drzwiczki i zostawiamy ciasteczka do przestygnięcia!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz