Potrzebujemy:
- 1 szklanki wody
- 1 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 kopiaste łyżki cukru
- szczypta soli
- olej
Przygotowanie:
- No miski wsypujemy mąkę dodajemy jaja, sól i cukier, mleko. Wszystko razem miksujemy - ja wymieszałam zwykłą trzepaczką. Dopiero teraz dodajemy wodę i wszystko raz jeszcze mieszamy.
- Ciasto musi swoje odstać - więc odstawiamy je na około 30 minut.
- Rozgrzewamy patelnie i polewamy ją odrobiną oleju.
- Dużą łyżką nalewamy ciasto - najlepiej polać patelnie od góry i potrząsnąć nią by ciasto się rozlało po całości. Ciasta nie za dużo bo naleśniki będą bardzo grube.
- Płomień nie za duży. Potrząsamy po chwili patelnią by ciasto się odlepiło. Jeśli mamy z tym problem to podważamy je szpatułką, za pomocą której bez problemu przekręcamy naleśnik na drugą stronę.
- Przekręcamy kiedy placek zacznie się rumienić. Jeśli będziemy trzymali zbyt długo naleśnik na patelni to zbytnio się przesuszy.
- Często jest tak że pierwszy się nie udaje :)
- Polewaj patelnię olejem przed każdym kolejnym naleśnikiem - ale tylko kilka kropli.
- Z podanych proporcji wyjdzie około 20 sztuk :)
- Moje naleśniki podałam z czekoladą i dżemem morelowym!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz