poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sałatka z tuńczykiem

To bardzo smaczna sałatka, która nie wymaga wiele pracy. Mimo iż ma w sobie ryż świetnie smakuje z chlebem. Jest smaczna zdrowa i syta, świetnie nadaje się na śniadanie.


  Potrzebujemy:

  • 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym
  •  1 puszkę kukurydzy konserwowej
  • 3 ogórki konserwowe ( mogą być kiszone)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • pół średniej cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

  Przygotowanie:
  • Tuńczyka wyjmujemy na sito i pozostawiamy do momentu aż odcieknie nadmiar wody.
  • Jajka gotujemy na twardo studzimy i kroimy w kostkę. Dodajemy do miski.
  • Kukurydzę również pozostawiamy na sicie  do momentu  aż odcieknie nadmiar wody.
  • W osolonej wodzie gotujemy torebkę ryżu.
  • Cebulę i ogórka kroimy w kostkę, mieszamy z jajkiem ryżem  i tuńczykiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Sałatkę wstawiamy do lodówki i po 2-3h wyjmujemy i próbujemy -jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze raz.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz