niedziela, 4 sierpnia 2013

Bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkiem oprószonym cynamonem

Kolejny prosty i szybki przepis na coś pysznego.




Potrzebujemy: na 8 sztuk

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • cukier brązowy 
  • odrobina mleka

 Przygotowanie:

  • Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce na grubych oczkach lub szatkujemy nożem.
  • Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na kwadraciki
  • Na każdy kwadracik nakładamy starte jabłko i posypujemy odrobiną cynamonu i płaską łyżeczką cukru brązowego.
  • Sklejamy boki ciasta i nożem nacinamy od góry by się nie rozkleiły.
  • Bułeczki układamy na blasze i smakujemy je mlekiem by pięknie się zrumieniły.
  • Pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni

Smacznego!

2 komentarze:

  1. witam, na ile kwadracikow nalezy pokroic ciasto francuskie ? Bo nie napisalas jakiej wielkosci mniej wiecej powinny byc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg uznania. Ja taki klasyczny płat ciasta pocięłam na 8 części.Pozdrawiam!

      Usuń